Gå til innhold
Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 14 desember 2023

Lesetid: 4 min

Janne (38) er Årets fotgjenger!

Dette er dama som går foran med et godt eksempel. Bak på pulken sitter Simone (3). Miljøpakken har kåret Janne Therese Bakkelund-Bösel (38) til Årets fotgjenger 2023.

Janne er den åttende i rekken av prisbelønte fotgjengere i Miljøpakke-land, og den første utenfor Trondheim. Familien på seks pluss tre hunder bor i Meldal i Orkland kommune. Orkland ble med i Miljøpakken i september.

Går i storm og stille
– Jeg går til og fra barnehagen med Simone selv om det er snøstorm. Vi er ikke laget av sukker. Gåinga gir meg energi, sier årets fotgjenger, som er glad for vandrepokal og gavekort fra Miljøpakken. Belønninga får Janne fordi hun er en hverdagsgjenger med en historie som kan inspirere andre til å gå mer og kjøre mindre – også på bygda der det kan være noen kilometer mellom tilbud.

Spiser høydemetre
Tøffe gåturer ble en daglig rutine for to år siden da Simone begynte i barnehagen. Det var nesten tre kilometer dit, mye av strekningen opp en stupbratt bakke på morgenkvisten.

– Jeg kom i form. Oppoverbakkene med Simone var en fin start på dagen. På dager med dårlig brøyting ble det i hardeste laget å trille vogn. Derfor fant jeg fram pulken. Simone vil at vi skal bruke den når det er snø. Enkelte ser rart på meg, men de i barnehagen synes det er smart med pulk, humrer Janne.

Ei mil for dagen
Etter ett års tid byttet familien både hus og barnehage. Nå er det 2,6 kilometer hver vei, men nedoverbakke på morgenen og oppoverbakke om ettermiddagen. Høydeforskjellen er fortsatt solid ettersom eneboligen ligger høyt oppe i dalsida og barnehagen er nede på flata.

Jannes ektemann må bruke familiebilen for å pendle til og fra jobb. Firebarnsmoren sykler til butikken og andre gjøremål når hun ikke triller vogn eller drar pulk. Mellom fem og ti kilometer på beina er fast takst en vanlig dag.

SISTE KNEIKA: Janne tar sluttspurten hjem fra barnehagen langt der nede. Simone nyter turen.

.Motiverer andre
– Flere legger merke til meg og oppdager at det går an å droppe bilen av og til, tror Janne, som trasker videre.

Det de fleste i bygda derimot ikke vet, er at Janne og ektemannen Alexander faktisk har gått på ferie – mil etter mil i to måneder i Norge og Tyskland. Men det var før barna kom og før Janne begynte å gå foran pulken med et godt eksempel.

– Nå blir det i hvert fall nye sko, sier Årets fotgjenger, med Miljøpakkens gavekort på 5000 kroner i handa.

Tidligere vinnere av Årets fotgjenger

2022: Sarah Føreland
2021: Anda Blumberga
2020: Helge Arnold Svedal
2019: Tove Amdahl
2018: Joachim Vogt Isaksen
2017: Susann Søberg
2016: Terje Storvik

Derfor en vandrepokal
Miljøpakken deler ut prisen Årets fotgjenger for å sette søkelyset på en gruppe reisende som fortjener økt status og oppmerksomhet. De som går i stedet for å kjøre bidrar til kortere bilkøer og bedre luft mens de selv får god helse. Det gående folket fortjener mer oppmerksomhet.

VANDREPOKALEN til Miljøpakken er den eneste i sitt slag som ikke vandrer. Den får Janne beholde.