Prosjekter
Joachim Vogt Isaksen fikk prisen av leder i Miljøpakkens gågruppe, Birgit Høyland.

Skrevet av: Kristin Gjærevoll

Publisert: 19 september 2018

Lesetid: 3 min

– Gåing gir frihet

I dag fikk Joachim Vogt Isaksen prisen som Årets fotgjenger 2018 av leder i Miljøpakkens gågruppe, Birgit Høyland.

Og Isaksen går stort sett overalt. Han går til og fra jobb mellom Bakklandet og Tunga hver dag, til butikken for å handle, på besøk til venner og kjente, og til de fleste andre gjøremål.

Han er glad for prisen, og oppfordrer flere til å ta beina fatt.

– Gåing gir frihet. Jeg slipper å forholde meg til busstider og bilkø. Jeg ville spart lite tid på bil eller buss i løpet av et døgn, og fordelene er mye større enn ulempene, mener han. – Jeg får tid til å tenke, eller høre på radio og lydbok. Jeg går hjemmefra før frokost, og møter mer opplagt på jobb. På vei hjem rydder jeg opp i hodet.

I tillegg framhever han at formen blir bedre.

Kutter køer og bidrar til bedre byluft

Det er tredje gang Miljøpakken kårer Årets fotgjenger, for å sette fokus på en gruppe som fortjener mer oppmerksomhet enn den får. Fotgjengere er med på å kutte køer, og bidrar til bedre byluft. I Trondheim utgjør fotgjengere den nest største trafikantgruppa.

Hver dag gjennomfører vi 140 000 reiser til fots her i byen, og det er 28 prosent av alle reisene. Det er også flere som går enn før. Hver dag går 7000 til Midtbyen, det er 39 prosent flere enn i 2010.

Visste du at…

Den som går:

Lever lenger: 30 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag (2-3 km å gå) forlenger i snitt livet til folk med 3,25 gode leveår, ifølge Helsedirektoratet.

Sparer penger: Samfunnsøkonomisk gevinst ved gåing anslås til 52 kr. per kilometer. Den som går sparer også penger selv. Bilen koster grovt anslått 5 kr. per kilometer.

Lærer mer: Forskning viser at gåing stimulerer hjernen, styrker hjertet, bedrer psyken, reduserer overvekt og er bra for ledd og skjelett. Barn som går til skolen lærer lettere.