Prosjekter

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 17 september 2022

Lesetid: 4 min

Solgte bilen for å utfordre seg selv

Bilen tok henne til butikken, til treningssenteret, til fotballbanen. Nå tar hun isteden beina fatt. Miljøpakken har kåret Sarah Føreland (45) til Årets fotgjenger 2022.

– Vi kjører for mye. Har du bil, vil den enkle løsningen alltid være å hoppe i bilen. Som eneboer med to aktive barn blir det en del turer på meg, og på vei til fotballbanen en kveld slo det meg at ‘her kjører vi kortesje fra Lade hver kamp’. Det er egentlig helt unødvendig, sier Sarah.

For fire år siden tok hun steget. Bilen ble solgt.

– Det var ingen enkel beslutning å ta, men jeg gjorde det for å utfordre egne holdninger. Det var veldig greit å bare sette det skillet og si “i dag skjer det”. Trondheim har flere leiebilkonsepter, og jeg vurderte dem til å være gode nok alternativer til å eie bil selv. Bare i gata der jeg bor står det biler fra både bilkollektivet og Hyre når jeg trenger det.

Men behovet for leiebil viste seg å være mindre enn forventet.

– Å tilpasse seg en ny hverdag gikk overraskende greit. Jeg oppdaget at vi lett kan komme oss rundt uten bil. Det er fint å forankre det hos neste generasjon, det er jo holdningsskaping overfor barna mine også, dette. “Ta sykkelen eller gå”, liksom. “Vi mennesker er vanntette, litt regn er ikke farlig”, sier hun og ler.

– Hvor mye gikk du selv, før bilen ble solgt?

– Litt for lite, la meg bare si det sånn. Handleturen ble tatt med bil. Jeg kjørte til treningssenteret for å gå på tredemølle. Nå tar jeg heller på joggeskoene og legger ut på en runde langs Ladestien.

– Og turene til butikken?

– Da er det frem med ryggsekken og legge ut på “ekspedisjon”! Det har hendt at bilister som har sett ekspedisjonsfareren på vei hjem fra butikken stanser og spør om jeg trenger skyss, men det ligger en slags mestringsfølelse i å få med seg alle matvarene hjem uten å kjøre. Det blir en måte å utfordre seg selv på, det også. 

Sarah går også til jobb i Midtbyen hver dag fra sitt hjem på Lade. Gåturen tar rundt 40–45 minutter hver vei – i teorien.

– Jeg går ofte sammen med en nabo og god venninne. Det er utrolig at det går an å bruke to og en halv time hjem til Lade! For meg er det hverdagsglede å kunne sette meg ned på en benk med henne og bare se på fjorden.

Samme mulighet får man ikke bak rattet. 

Vi gratulerer med prisen som Årets fotgjenger, og takker for alle fine nominasjoner. Ny mulighet neste år!

Sarah er på fornavn med grønnsakshandler Eskil hos Rågo i Kongens gate. Og grønnsakene bæres naturligvis i sekken hjem til Lade.

visste du at …

  • 100 000 bilturer i Trondheim hver dag er kortere enn 3 kilometer
  • 2–3 kilometer gange om dagen i bra tempo gir i snitt over 3 gode leveår ekstra
  • for hver kilometer du går, sparer du samfunnet over 50 kroner
  • gåing stimulerer hjernen, styrker hjertet, bedrer psyken, reduserer overvekt og er bra for ledd og skjelett
  • barn som går til og fra skolen lærer lettere

Om prisen Årets fotgjenger

Prisen som Årets fotgjenger går til noen som setter pris på å gå i stedet for å kjøre bil, og som kan inspirere andre til det samme

Miljøpakken har delt ut prisen Årets fotgjenger siden 2016 for å sette søkelyset på en gruppe reisende som fortjener økt status og oppmerksomhet. Fotgjengerne er de glemte heltene i samfunnsregnskapet. De som går i stedet for å kjøre gjør bilkøen kortere, fremkommeligheten bedre, og bidrar til bedre byluft og mindre utslipp av klimagasser. Fotgjengerne gir oss alle en triveligere by mens de selv får god helse.

Prisen ble delt ut som del av Mobilitetsuka.

tidligere vinnere

  • 2021: Anda Blumberga
  • 2020: Helge Arnold Svedal
  • 2019: Tove Amdahl
  • 2018: Joachim Vogt Isaksen
  • 2017: Susann Søberg
  • 2016: Terje Storvik