Prosjekter
Bilde av de tre sykkellederne med hver sin sykkeltrøye.

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 18 desember 2023

Lesetid: 3 min

Her er det lettest å bli sprek på vei til og fra jobb

Vianova er Årets sykkelvennlige arbeidsplass.

I forrige uke ble Årets sykkelvennlige arbeidsplass-priser delt ut i ordentlig Tour de France stil. Prisene ble delt ut i Stålgården på Sluppen. Hele to av årets tre vinnere innenfor ulike sykkelvennlige kategorier holder i år til på Sluppen.

Dette er vinnerne:

Ingeniørbedriften ViaNova ble kåret til årets mest sykkelvennlige arbeidsplass og ble dermed vinneren av den gule ledertrøya.

Aas-Jakobsen, en annen ingeniørbedrift i samme kontorbygning, ble kåret til årets klatrer og vant dermed den prikkete klatretrøya. Prisen “Årets klatrer” tildeles bedriften med størst fremgang det siste året. 

Bioracer, en bedrift som lager sykkelklær, ble kåret til “Årets nykommer” og vant den hvite ungdomstrøya. Bioracer ble med i initiativet Sykkelvennlig arbeidsplass i mai og oppnådde raskt mange poeng.

Dedikerte sykkelledere mottar prisene på vegne av sine bedrifter. Fra venstre: Eirik Kolsung fra Bioracer, Øystein Dragset fra Aas-Jakobsen, Vegar Nordal fra ViaNova og Hilde Marie Simonsen, prosjektleder for Sykkelvennlig arbeidsplass.

I sin vurdering peker juryen på at alle bedriftene har lagt godt til rette for enklere jobbsykling med gode parkeringsmuligheter, fasiliteter for både syklist og sykler, samt at hver bedrift har engasjerte sykkelledere som leder satsingen for tilrettelegging av sykling. 

Hvorfor sykkelvennlig arbeidsplass?

Sykkelvennlig arbeidsplass er et initiativ fra Miljøpakken som skal inspirere bedrifter til å jobbe for å forenkle jobbsykling for ansatte, ved å gjennomføre ulike tiltak som forenkler sykling. 

– Det er ikke nok å bygge fine sykkelveier. Folk trenger gjerne et lite dytt for å faktisk teste ut sykling til jobb. Slike dytt kan være ekstra tilrettelegging som forenkler syklingen eller ved å motivere til å teste ut gjennom å delta i konkurranser. Dette var altså grunnen til at vi opprettet konkurransen Sykkelvennlig arbeidsplass, sier prosjektleder Hilde Marie Simonsen, som også hadde æren av å dele ut prisene for anledningen.

God og trygg sykkelparkering er et av de viktigste tiltakene for å gjøre en arbeidsplass sykkelvennlig.

Personlige garderobeskap og håndklær venter syklistene når de kommer på jobb i stålgården på Sluppen.
Dusj for både sykkel og mennesker gjør det mer attraktivt å sykle. Her ser vi en sykkeldusj, like ved fins utstyr for vedlikehold av sykkel.

Interessert i å bli en sykkelvennlig arbeidsplass?

Les mer og meld deg på her sykkelvennlig.miljopakken.no eller ta kontakt med mobilitetsradgiver@trondheim.kommune.no for hjelp, råd og veiledning.

Tidligere vinnere

Miljødirektoratet
Siemens
Trønderenergi
Fylkesmannen (i Sør-Trøndelag)
Multiconsult
Skatteetaten
Klp Eiendom for Abels Hus
Begravelsesbyrået Svanholm & Vigdal gikk til topps i 2015, 2017, 2021 og 2022. De satser på jobbsykling for å kutte sykefravær og spare dyr bilparkering. Lær av dem!