Prosjekter

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 17 september 2021

Lesetid: 6 min

Anda Blumberga (34) er Årets fotgjenger 2021

Hun startet med å gå overalt for å komme i form. Nå inspirerer hun tusener andre på Instagram til å gjøre det samme, og motiverer naboene på Flatåsen til et aktivt liv.

– 10 000 skritt om dagen er ikke noe problem lenger. På det jeg nå anser som en passiv dag går jeg 16 000 skritt. Jeg jobber i barnehage og går hele dagen der, og går overalt ellers hvis jeg ikke sykler.

Slik har det ikke alltid vært. Det var ved årsskiftet Anda bestemte seg for å legge om til en aktiv livsstil.

– Jeg var i så dårlig form at jeg måtte gjøre noe. Bare det å gå trappa var vondt. Jeg var sliten, jeg var trist og jeg var overvektig. Så jeg bestemte meg for å begynne å gå hver eneste dag – uansett vær.

Det gjør hun fortsatt.

Anda Blumberga på Trondheim Maraton
MILEPÆL: Anda på Trondheim Maraton (Foto: Privat/Instagram)

– Siden januar har jeg tilbakelagt tusenvis av kilometer, og nå har jeg begynt å jogge også. Det å se sin egen fremgang har vært veldig motiverende. Jeg har gått av meg helseproblemer og jeg har gått ned atten kilo. Der jeg før fikk vondt i kneet bare jeg rørte på meg, fullførte jeg nå i september ti kilometer på Trondheim Maraton. Neste år går jeg for halvmaraton, sier Anda.

Tar omveien med vilje

Det hele startet med å la bilen stå og heller gå mellom hjemmet på Flatåsen og arbeidsplassen Læringsverkstedet på Buenget. Korteste rute er 2,5 kilometer hver vei.

– Nå tar jeg som regel ikke snarveien lenger. Da blir det 6–7 kilometer, og da får jeg mer trening.

Etter at hun ble bitt av basillen begynte Anda å dele sine erfaringer på Instagram-kontoen @andablum med sine over 4000 følgere. Hun oppdaget snart at det glade budskap inspirerte andre til handling:

– Flere på Instagram har sagt til meg “fordi du klarte det, prøver jeg også”.

Rådet hennes til følgerne er krystallklart:

– Utstyret du har er ikke det viktigste, og ikke hvor langt du går, men at du går hver dag. Hver eneste dag. Jo mer du går, desto mer klarer du. 

Oppmuntrende naboskap

I april tok Anda rollen som inspirator ett steg videre med Facebook-gruppa “Aktive flatåsinger”.

Foto: Privat/Instagram

– Det handlet opprinnelig om å finne andre med samme interesse for å gå og røre på seg. Folk går, men de går for seg selv og ser nærmest en annen vei når de møter hverandre. Så jeg ønsket meg en gruppe hvor vi motiverer hverandre og smiler til og hilser på hverandre når vi møtes ute, sier Anda.

Og det fikk hun. Men derfra har gruppa utviklet seg videre.

– Jeg fant på en utfordring jeg kalte “50 på 50”. 50 aktiviteter på 50 dager. Det fokuserte på gåing og løping i starten, men du vet, for meg er det en aktivitet om jeg går 2 kilometer ekstra, mens for andre er det kanskje en aktivitet å gå på butikken eller å ta trappa heller enn heisen på jobb. Men utfordringen er den samme: beveg deg litt ekstra – hver dag.

Det gjør flatåsingene. På Facebook-gruppa deler de med hverandre og oppmuntrer hverandre. 

– Det er kun positivitet der. Noen legger ut bilder av at de går tur. Andre at de går eller sykler til jobb. Eller de viser at de har nådd målet sitt om seks tusen skritt den dagen. En dag det regnet skrev noen: “Hadde det ikke vært for denne gruppa, hadde jeg ikke gjort noe i dag”. Så skriver vi andre “bra jobba!”. Folk er engasjert – og de kommer seg ut.

Ethvert nabolag trenger positive initiativtakere som Anda. Miljøpakken gratulerer Anda Blumberga med prisen som Årets fotgjenger 2021.

Om prisen Årets fotgjenger

visste du at …

  • 100 000 bilturer i Trondheim hver dag er kortere enn 3 kilometer
  • 2–3 kilometer gange om dagen i bra tempo gir i snitt over 3 gode leveår ekstra
  • for hver kilometer du går, sparer du samfunnet over 50 kroner
  • gåing stimulerer hjernen, styrker hjertet, bedrer psyken, reduserer overvekt og er bra for ledd og skjelett
  • barn som går til og fra skolen lærer lettere

Prisen som Årets fotgjenger går til noen som setter pris på å gå i stedet for å kjøre bil, og som kan inspirere andre til det samme

Miljøpakken har delt ut prisen Årets fotgjenger siden 2016 for å sette søkelyset på en gruppe reisende som fortjener økt status og oppmerksomhet. Fotgjengerne er de glemte heltene i samfunnsregnskapet. De som går i stedet for å kjøre gjør bilkøen kortere, fremkommeligheten bedre, og bidrar til bedre byluft og mindre utslipp av klimagasser. Fotgjengerne gir oss alle en triveligere by mens de selv får god helse.

Prisen består av heder, ære, “vandrepokal” og kake.

Tidligere vinnere:

  • 2020: Helge Arnold Svedal
  • 2019: Tove Amdahl
  • 2018: Joachim Vogt Isaksen
  • 2017: Susann Søberg
  • 2016: Terje Storvik

Takk til alle som nominerte kandidater. Ny mulighet neste år!

Anda Blumberga er Årets fotgjenger 2021.