Prosjekter
Kunstner Erin Murphy og sykkelplanlegger Ole Vebjørn Bakken i Miljøpakken.

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 22 desember 2021

Lesetid: 3 min

Trygg sykkelparkering er ingen kunst – før nå

Miljøpakken har plassert ut 12 sykkelskap ved Prinsen kinosenter for å få flere til å sykle til og fra kino. I tillegg til å gi kinogjengere mulighet til å låse inn sykkelen, liver skapene opp bybildet med et kunstverk på 20 kvadratmeter.

– Målet er at flere skal få opp øynene for trygg sykkelparkering når vi kombinerer smarte sykkelskap med kunst, sier Ole Vebjørn Bakken i Miljøpakken.

her finner du miljøpakkens sykkelskap i trondheim

12 ved Trondheim Spektrum

12 ved Prinsen kinosenter

10 i Ørjaveita bak Byhaven

5 på Leüthenhaven

Miljøpakken har nå i alt 39 sykkelskap i Trondheim sentrum (se faktaboks). Disse sykkelskapene er gratis å bruke de fire første timene, og koster deretter 10 kroner per time. I tillegg er det tilsvarende skap fra samme leverandør åtte andre steder i byen. Se appen Bikely for antall og priser.

Tryggere parkering får du ikke

De siste fem årene er det anmeldt over 8000 sykkeltyverier i Trondheim, og kun 1,8 % av de anmeldte sykkeltyveriene i 2020 har blitt oppklart. Sykkeltyver er effektive og frekke, og for mange av dem er det en smal sak å stjele selv fastlåste sykler. Sykkelskap er med god margin den tryggeste måten å sette fra seg sykkelen i Midtbyen på. Disse stopper selv den mest utspekulerte sykkeltyv, noe ikke minst eierne av dyre elsykler setter pris på.

slik bruker du sykkelskapene

  1. Last ned appen Bikely og opprett bruker med gyldig betalingskort.
  2. Reserver ønsket sykkelskap.
  3. Lås opp med appen.
  4. Rygg inn sykkelen, sjekk at døra går ordentlig igjen og i lås.
  5. Når du henter sykkelen, låser du opp med appen igjen. Husk å avslutte parkeringen i appen for å frigjøre skapet til bruk for andre og hindre at “taksameteret går”.
Markedssjef Ellen Loxley i Bikely tester de nye sykkelskapene ved Prinsen kinosenter.

Det er amerikanske Erin Murphy, som nylig har fullført en mastergrad ved NTNU, som har dekorert skapene.

– Dette har vært en spennende sjanse til å utforske hva tegning kan bringe til et offentlig rom. Kunstverket Utopia gjenspeiler hvordan natur og teknologi kan jobbe sammen gjennom gjentagende mønster i naturen, sier Erin.

Sykkelskapene er utviklet og produsert av den lokale teknologibedriften Bikely.

I februar 2022 kommer dessuten ca. 150 sikre p-plasser det nye sykkelhotellet på Leüthenhaven, mens Heimdal og Tonstad fikk sine sykkelhotell i henholdsvis 2020 og 2021.

Nå kan du trygt ta elsykkelen til kinoen. Du kan reservere sykkelskap i appen før du reiser hjemmefra.