Prosjekter
May Britt Granhus

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 05 januar 2023

Lesetid: 5 min

Sparer både tid og penger: – Vinn-vinn!

Hvordan kan man redusere ansattes reisekostnader, bedre helsen deres, og samtidig bidra til et bedre miljø? Svaret er enkelt: Bli en HjemJobbHjem-bedrift!

– Før var jeg den eneste som gikk ned til busstoppet klokka femten etter jobb, men nå er vi en liten flokk som går samlet ned til bussen, forteller May Britt Granhus.

Hun har jobbet som kantinemedarbeider for ASKO i 2,5 år, og er svært fornøyd med at hennes arbeidgiver valgte å bli en HjemJobbHjem-bedrift.

hva er hjemjobbhjem?

  • Samarbeid mellom Miljøpakken og AtB som hjelper bedrifter som ønsker å endre ansattes reisevaner fra bil til kollektiv, sykling og gange
  • Skal redusere personbiltrafikken gjennom å tilrettelegge for at flere velger å gå, sykle eller reise kollektivt til og fra jobb
  • Ansatte i HjemJobbHjem-bedrifter får ulike goder som billigere busskort og gratis sykkelservice mot at arbeidsgiver gjør noe med ansattparkeringen

Populært tilbud for de ansatte

HjemJobbHjem er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøpakken og AtB. Sammen tilrettelegger og hjelper de bedrifter som ønsker å endre de ansattes reisevaner fra bil til kollektiv, sykling og gange.

For å bli en HjemJobbHjem-bedrift, stilles det ulike krav til bedriften. Blant annet må bedriften være villig til å innføre restriksjoner på parkering. Disse kan variere fra bedrift til bedrift, men handler hovedsakelig om å skape en handlingsendring hos de ansatte og endre reisevaner.

Takket være HjemJobbHjem-ordningen får May Britt og kollegene hennes i ASKO reduserte priser på AtBs 30-dagers periodebillett, og det kommer godt med.

– Stillingen min er på cirka 60 prosent, så den billige bussbilletten er veldig gunstig for meg. Bussen stopper like utenfor ASKO. Turen gir meg muligheten til å slappe av, kanskje lese en bok til og fra jobb. Den muligheten hadde jeg ikke fått ved å kjøre bil, sier hun.

– I tillegg har jeg fått muligheten til å låne elsykkel av og til. Det er en veldig fin måte å teste ut om sykling kan erstatte buss på sikt, forteller May Britt.

Bidrar til en bedre fremtid

– Vi er en bedrift som ønsker å bidra til et godt miljø for kloden, og sørge for en god helse blant våre ansatte. Denne ordningen ble en vinn-vinn-situasjon for oss, forteller direktør hos ASKO Midt-Norge, Jørn Arvid Endresen.

Han så raskt at tilbudet til Miljøpakken og AtB var noe de ønsket å være en del av. Endresen er selv en ivrig syklist, og har syklet til jobben i mange år allerede.

– Personlig syns jeg det er godt å få rørt litt på kroppen hver dag, og da blir sykling til og fra jobb nesten som gratis trening, sier han med et smil.

Jørn Arvid Endresen

For å bli en HjemJobbHjem-bedrift kuttet ASKO ned på gratis parkering som var disponible for de ansatte.

– Det var nok ikke så populært å miste parkeringsplasser til å begynne med, men folk er raske til å tilpasse seg nye vaner når man først må. Det er en modningsprosess å endre reisevanene til de ansatte, og det krever en håndfull tålmodighet, medgir Endresen. – Man må kanskje stå opp litt tidligere og planlegge dagen litt mer, men for de aller, aller fleste er det uproblematisk å sykle, gå eller ta buss til jobb. Jeg tror også de fleste vil merke at de sparer både tid og penger på sikt, smiler han.

Tilrettelegger for å droppe bilen

Hos ASKO er det et tydelig mål å få flere ansatte til å gå, sykle eller ta kollektiv transport til jobb. Da de startet avtalen som HjemJobbHjem-bedrift, kuttet de bort 100 parkeringsplasser for de ansatte. Planen er å kutte bort ytterligere 100 plasser, som skal erstattes med et innendørs sykkelparkeringsanlegg.

– Det stilles tydelige krav til bedrifter som ønsker å bli en del av denne ordningen, og det mener jeg er rett og rimelig. Derfor gjør vi det vi kan for å tilrettelegge for at de ansatte skal droppe bilen i jobbsammenheng, forteller ASKO-direktøren.

Les mer om HjemJobbHjem