Gå til innhold

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 15 desember 2022

Lesetid: 4 min

Årets mest sykkelvennlige: Her er vinnerne!

Uansett føre og vær – hvem er mest sykkelvennlig i byområdet her? Jo, du finner dem innenfor gravferd og high-tech.

Sina Akolk (t.v.) i den hvite ungdomstrøya representerer Årets nykommer Arm Norway. Lars Svanholm og selskapet Svanholm & Vigdal Gravferd holder fortsatt teten i gul ledertrøye og med stauett. Peter Urans arbeidsgiver Zolve er Årets klatrer, og følgelig iført prikkete klatretrøye som i Tour de France.

I motsetning til Touren, handler ikke Årets sykkelvennlige arbeidsplass om å sykle fortest mulig, men om å legge best mulig til rette for at ansatte kan sykle til og fra jobb.

Sykling lønner seg
Juryen fra Miljøpakken, Næringsforeningen og Syklistenes Landsforening slår fast at Svanholm & Vigdal går til topps i år som i fjor. Fasilitetene er førsteklasses, og begravelsesbyrået gir ansatte 50 kroner for hverdag de jobbsykler.

VINNERKAKE: Kalorier til syklistene.

– Forskning viser at sykling gir bedre konsentrasjonsevne på jobb og mindre sykefravær, sa Miljøpakkens Hilde Marie Simonsen da hun delte ut vinnerstatuett, trøyer og heder og ære til de tre bedriftene.

Stadig flere smarte arbeidsgivere og ansatte tar ut fordelene ved aktive jobbreiser. Derfor bygger de trygg sykkelparkering og gode garderober i tillegg til andre, kreative påfunn for å motivere til å ta tohjulingen fatt. Litt om Årets nykommer og Årets klatrer.

Arm Norway
Har ca 200 ansatte og holder til i Midtbyen. Omtrent 80 prosent reiser miljøvennlig til og fra arbeidsplassen. Arm meldte seg på i 2022 etter at sykklelentusiast Sina Akolk oppdaget konkurransen på Miljøpakkens nettsider. Arm gikk rett inn som såkalt fyrtårn med høy poengsum. Bedriften har god sykkelparkering, glimrende opplegg for vask og vedlikehold og et tilbud til ansatte om gratis lån av elsykkel både i og utenfor arbeidstid. I tillegg arrangerer Arm konkurranser som stimulerer til jobbsykling.
PS: Arm er et trøndersk tekno-eventyr som startet i det små med oppfinnelsen til en gruppe studenter ved NTNU, I dag finner du komponenter fra virksomheten i Munkegata i dataskjermer verden over – blant annet i Googles nye mobiltelefon.

Zolve
En relativt ung bedrift (fra 2017) innen elektronikk og software med 17 medarbeidere som satser på aktive jobbreiser til og fra kontorene i Stiklestadveien. Årets klatrer gjorde et byks i poengsum fra 2021, og har nå tyverisikker sykkelparkering og en rekke tiltak som stimulerer til å sykle til jobb, deriblant ivrig bruk av en app som registrerer hvor aktiv hver enkelt er sammenlignet med egne mål. Jo bedre resultat, dess mer penger gir bedriften til gode formål som feks Sykehusklovnene. Altså: Syklende ansatte lønner seg for bedriften, for syklisten – og for ideelle tiltak.

KLATRER OG NYKOMMER: Peter Uran fra Zolve og Sina Akolk fra Arm Norway – begge ansatt i tekno-bedrifter som legger vekt på sykling og livsstil.

Om Sykkelvennlig arbeidsplass
Visse kriterier gir poeng som avgjør hvor på stigen opp mot sykkelhimmelen hvert foretak befinner seg. Øverste kategori er «Fyrtårn». Det viktigste er imidlertid å hente inspirasjon fra andre for å gjøre det mer attraktivt enn før å sykle til og fra jobben. Her ser du alle deltakerne.

Tidligere vinnere:
Miljødirektoratet
Siemens
Trønderenergi
Fylkesmannen (i Sør-Trøndelag)
Multiconsult
Skatteetaten
Klp Eiendom for Abels Hus
Begravelsesbyrået Svanholm & Vigdal gikk til topps i 2015, 2017, 2021 og 2022. De satser på jobbsykling for å kutte sykefravær og spare dyr bilparkering. Lær av dem!