Prosjekter

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 02 februar 2022

Lesetid: 8 min

Slik holdt vi oss i bevegelse fra hjemmekontoret

Mange hadde klart å innarbeide en god vane med å gå eller sykle til jobb. Så kom det en pandemi – og med den to år av og på med hjemmekontor, karantener og isolasjon. Hvordan holder man seg fysisk aktiv under slike forhold?

Da arbeidsreisene forduftet og ble erstattet av desto mer stillesitting ble fysisk aktivitet et aktivt valg. Dørstokken kan oppleves som høy, særlig nå på den mørkeste og kaldeste tiden av året, men det er fullt mulig å gjøre det lystbetont å bevege seg utendørs for å holde både form og motivasjon oppe.

Nedenfor kan du se hvordan noen av oss som jobber i Miljøpakken holdt det gående gjennom mørketiden:

Elin: Bryter opp dagen med gåtur

– I hjemmekontorperioden har jeg forsøkt å ta en gåtur etter at jeg har levert i barnehagen. Gåturen gir meg frisk luft og kjærkommen bevegelse i en dessverre altfor lat periode med koronarestriksjoner og hvor motivasjonen for å dra på 3T har vært lav. Samtidig er gåturen med på å bryte opp dagen, og bidrar til tydeligere skille mellom det å ha hjemmekontor og det å være hjemme, sier prosjektleder Elin.

Vanligvis pleier hun å sykle til jobb. Til vordende vintersyklister har hun følgende råd:

– Erfaringen min tilsier at det kan være lurt å runde opp mengden klær enn ned, fordi været i Trondheim er såpass skiftende at jeg ellers lett kan ende opp som iskald og gjennomblaut i løpet av de 15 minuttene turen tar. I tillegg bruker jeg gjerne sykkelveske som enkelt tas av og på, og som har bærereim. Da slipper jeg å sykle med sekk, samtidig som PC-en og andre ting holder seg tørre.

Ole Vebjørn: Fartsfølelse med skøyter og skiseil

– Min favorittaktivitet er å stå på skøyter, noe jeg gjør i idretten bandy og på turer på islagte vann. Å stå på skøyter føles som framdrift på skinner: Minimal friksjon gjør at man kan bevege seg store avstander med lav fysisk anstrengelse. På turskøyter kan jeg komme opp i stor hastighet og oppnå tilsvarende fartsfølelse som på ski og sykkel. Det er ekstra gøy å leke seg på skøyter med et skiseil. Å oppleve naturen fra de islagte vannene gir også flotte og nye naturopplevelser.

Det aller viktigste når du skal ut på islagte vann er å ha med sikkerhetsutstyr og kunne å bruke det, påpeker sykkelplanlegger Ole Vebjørn:

– Ispigger, kasteline, isstav og tørt skift i vanntett pose skal alltid med på turen. Man bør dessuten alltid dra sammen med noen. Selv spurte jeg etter turfølge i Facebook-gruppa Stålisgruppa, og fant der det som har blitt en god venn og nå forlover i bryllupet mitt.

Torgeir: Syklist kledd for alpinbakken

– For meg har den viktigste utendørsaktiviteten under pandemien vært å gå tur i nærområdet. Jeg har søkt meg til områder med mer natur og forsøkt å unngå asfaltveier. Det beste har likevel vært å søke skogens ro i Bymarka.

Ellers er sivilingeniør Torgeir en erfaren vintersyklist:

– Vi har ikke bil, men vi har elsykler, og da gjelder det å kle seg godt på vinterstid. Når man avgjør hvor mye man skal ha på seg, er det viktig å ta i betraktning ikke bare målestokken, men også vinden man skaper ved å sykle.

Selv går Torgeir for flere lag med ull innerst, alpin-boblebukse og en jakke med god lengde i ermene og i ryggen. Hans fôrede vintersko går godt over ankelen, og alpinhanskene er både fôrede og vanntette. I tillegg til en varm lue har han gått til innkjøp av en alpinhjelm som er fôret inni og tett med ekstra klaffer over ørene.

– Jeg passer på å dra lua ned til øyenbrynene, for det blir overraskende kaldt i panna når man sykler. Hadde jeg ikke brukt briller, ville jeg nok også vurdert å sykle med alpinbriller.

Noe som har kommet overraskende godt med, er sidespeilet han har montert på styret.

– Med mye klær på er ikke fleksibiliteten for å snu seg rundt like høy som på sommerstid. Speilet gir både oversikt og trygghet i trafikken, påpeker han.

Tanja: Kortreiste opplevelser i nærmiljøet

– Jeg liker mange forskjellige uteaktiviteter om vinteren. Når jeg ikke kommer meg ut i marka, liker jeg å finne “grønne lommer” og snarveier mellom bebyggelse og veier i nærmiljøet, sier spesialkonsulent Tanja.

– I hjemmekontorperioden har jeg blitt oppmerksom på hvor stor betydning jobbreisen min har for den daglige aktiviteten. Vanligvis går eller sykler jeg til og fra jobb, og derfor har det vært viktig for meg å ta en liten gåtur eller flere og få litt luft i løpet av dagen – gjerne med musikk eller en podkast å høre på. Er det glatt ute, tar jeg broddene på. Litt luft, bevegelse og opplevelse – det er ikke alltid så mye som skal til for å få mer energi. Slik har den kortreiste aktiviteten i nærmiljøet fått stor betydning for meg.

Ingrid: Med Bymarka som transportåre

– På noen hjemmekontordager står jeg tidlig opp og får trent litt i kjelleren før barna skal gjøres klar og jobbdagen starter. En tredemølle og noen kettlebells er alt jeg trenger! sier mobilitetsrådgiver Ingrid, som også vet å bruke naturen i nærområdet:

– Jeg bor i Trolla, som har nydelige stier og skispor, og når vi skal besøke bestemor på Byåsen hender det at vi tar føttene eller skiene fatt og kommer oss dit gjennom skogen.

Lisa: Løkkehockey og slalåm

– Favorittvinteraktiviteten i koronaperioden har vært løkkehockey på den lokale skøytebanen med barn og naboer. Det er et lavterskeltilbud som er lett tilgjengelig, med fantastiske forhold tilrettelagt fra Trondheim bydrift! Det er alltid andre små – og voksne – barn der som man kan leke med. Vi har i tillegg satt opp ei bålpanne på banen som blir et sosialt samlingspunkt.

Når helgen kommer, finner rådgiver Lisa frem slalåmskiene:

– Slalåm er en fartsfylt og gøy aktivitet vi kan gjøre sammen. Viktigst med tanke på utstyr er å ha gode sko og votter man ikke blir kald i.

Richard: Helårssyklisten

– Jeg sykler hele året, noe jeg har gjort siden ungdomsskolen. Den gang fantes det ikke piggdekk, og det var få andre å se på sykkel vinterstid. Nå er det både gode vinterdekk, hensiktsmessig klær og lys, og vinterdrift på et helt annet nivå, sier sivilingeniør Richard.

– Jeg blir så glad når jeg ser foreldre som sykler sammen med barna midt på vinteren!


Gode vaner starter jo tidlig. Nå som vi atter kan se frem mot en normalisering av samfunnet, er tiden inne for å finne tilbake til de gode vanene – eller begynne å skape dem.

Hvordan planlegger du å få fart på kroppen resten av vinteren?