Prosjekter

Skrevet av: Kristin Gjærevoll

Publisert: 30 april 2012

Lesetid: 2 min

Trenger sykkelen din en vårpuss?

Både du og sykkelen din får det bedre med disse gode tipsene!

1. Rengjøring
Ha litt vann i ei bøtte og tilsett litt oppvaskmiddel fra kjøkkenet. En oppvaskbørste egner seg bra til vaskinga. Med en utbrukt tannbørste kommer du til på de vanskeligste stedene.

2. Oppstramming
Skruer og muttere vil kunne ristes løs under bruk. Skru fast disse jevnlig. Lurt ikke å ta altfor hardt i. Da får du dem kanskje ikke opp igjen og mutrene kan bli ødelagt. Løse eiker bør også strammes. Ditt lokale sykkelverksted kan hjelpe deg med dette.
Gir- og bremsevaiere blir slakkere med tida. Har du ikke spesialkunnskap om sykkelvedlikehold, er det lurt å overlate girjusteringer til sykkelverkstedet. Bremsevaierne er enklere. Har du klossebrems, sjekk at de ikke er utslitt.

3. Smøring
Hovedregelen med en sykkel er at alle bevegelige deler skal smøres jevnlig. I praksis betyr det at du bør smøre kjede og vaiere en gang i blant. Tynne oljer egner seg best til dette, og det finnes oljer spesielt tilpasset til sykler. For mye olje er heller ikke bra. Det tiltrekker seg mye skitt. Har du fått på for mye, kan du tørke av med ei fille.
Nå er du klar. God tur!