Prosjekter
Vedlikehold av sykkelheisen Trampe

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 08 juli 2021

Lesetid: 2 min

Trampe åpner igjen

Etter over ett år i stampe kan Trampe atter hjelpe syklister opp den bratte Brubakken fra Bakklandet. Den særegne og unike heisen er satt i stand med midler fra Miljøpakken.

Kontaktutvalget i Miljøpakken bevilget i juni 300 000 kroner til reparasjon og drift for årets sesong. Allerede nå blir Trampe klar til bruk. 

– Det er med stor glede at vi kan si at vi fikk den i stand tidsnok før ferien. Vi vet at den har vært etterspurt lenge nå, forteller avdelingsleder Jan Lunaas i mobilitets- og samferdselsenheten i Trondheim kommune til avisa Nidaros

Miljøpakken bidro i 2013 med 7,4 millioner kroner på å oppgradere heisen. Normalt finansierer Miljøpakken byggingen av anlegg, mens det er eieren selv som står for driften i etterkant. Med Trampe gjøres det nå et unntak for å sikre gjenåpning. Neste år kan driften bli et spleiselag mellom Trondheim kommune og næringslivet. 

Turistattraksjon

Trampe er ikke bare et hjelpemiddel for syklister, men også en internasjonalt kjent turistattraksjon. CNN kåret i 2015 Trampe til én av verdens sju kuleste måter å transportere seg på.

Trondheims reiselivssjef Kirsten Schultz (bildet) er glad for at Trampe igjen kan glede byens turister:

Kirsten Schultz

– Trampe er en kuriositet og uten tvil en turistattraksjon i Trondheim – forutsatt at den fungerer, sier Schultz og fortsetter:

– Sykkelheisen er omtalt i svært mange internasjonale turistguider og reisehåndbøker, noe som gjør at den trekker besøkende til Bakklandet. En turistattraksjon som Trampe er «krydderet» til de mange flotte og ulike opplevelser i Trondheim. I tillegg underbygger den «sykkelbyen Trondheim» og «teknologibyen Trondheim». Derfor er det viktig at den er tilgjengelig og fungerer når man ønsker å ta den.

Heisen frakter årlig 20 000–30 000 syklister opp den bratte Brubakken. Driftskostnadene er ca. 300 000 kr i året. 

PS: Trampe er gratis å bruke. Bare møt opp og trykk på «Start». God sykkeltur!

Trampe i bruk
Med litt hjelp fra Trampe er det en smal sak å sykle hjem fra handleturen i Midtbyen (Arkivfoto).