Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 29 juni 2022

Lesetid: 4 min

Sykkelsommeren: Nesten 200 trygge p-plasser i Midtbyen

Miljøpakken tilbyr nå 189 sikre plasser til sykkelen i Trondheim sentrum. De er billige – eller helt gratis.

På bildet triller Bård Rasmussen ut av det splitter nye sykkelhotellet på Leütenhaven. Anlegget har plass til 150 tohjulinger, hvorav ti av stativene er romslige nok til lastesykler. (Unngå å la folk smette inn sammen med deg når du åpner døra – det kan være en tyv).

Knapt fire uker etter åpning hadde 323 syklister tegnet avtale om å bruke hotellet, det vil si at de har lastet ned appen Smart Mobilitet som Trondheim parkering følger opp. Antall gjester har økt raskt.

– Veldig bra tiltak. Jeg ble oppmerksom fordi det henger et banner med «Gratis sykkelhotell» på utsida, sier Bård Rasmussen.

Joda, det er gratis å rulle inn her.

Fri parkering i prøveperiode
Sykkelhotellet er gratis på ubestemt tid. Planlagt pris senere er heller ikke spesielt høy:
– 10 kr for et døgn
– 100 kr for 30 dager
– 600 kr for ett år

Les mer hos Trondheim parkering.

Trygge teaterfolk
Flere som jobber i nærheten av Leütenhaven begynte å bruke hotellet kjapt. Ansatte ved Trøndelag Teater slipper heretter å gjemme dyre sykler bak scenen og i kriker og kroker i teaterbygget.

Alternativ: Sykkelskap
Fire steder i Midtbyen har Miljøpakken kjøpt låsbare sykkelskap av typen Bikely. Her er det enkeltrom, og du må bruke appen bikely.

  • Fem av skapene står i Erling Skakkes gate ikke langt fra inngangen til sykkelhotellet.
  • 10 er plassert i Ørjaveita rett bak Byhaven.
  • 12 står ved Trondheim Spektrum
  • 12 er satt ut ved Prinsen kinosenter
Nesten 2000 har brukt de fem skapene bak Byhaven siden ordfører Rita Ottervik klippet snora i 2020.

Her er det gratis å parkere de første fire timene, deretter koster det 10 kr timen. Noe av formålet er å motivere folk til å sykle til butikk, kino, restaurant og andre kortere besøk i byen uten frykt for tyveri. Skapene er å betrakte som tyverisikre fordi ingen andre enn den som har låst opp og parkert kommer seg inn.

Ikke frist tyven
Sykkelhotellet på Leütenhaven er derimot tilgjengelig for alle som har lastet ned appen Smart Mobilitet og tegnet avtale om å parkere akkurat ved dette anlegget. Selv om bruken er gratis, må du legge inn et betalingskort som gjør det mulig å vite hvem som går ut og inn til en hver tid. I tillegg er det kameraovervåking inne i anlegget.

Takk for at du sykler: Trygge skap for elsykler og andre dyre doninger ved Leütenhaven (t.v.) og Spektrum.

Til tross for sikkerhetstiltakene, oppfordrer Trondheim parkering til å låse fast sykkelen og ta med deg hjelm og andre løse gjenstander – eller låse i dem inn i bokser i sykkelhotellet. Det reduserer risikoen for uoppklarte tyverier til et minimum.
NB – gjentar! Unngå at folk uten sykkel smetter inn når du selv går inn eller ut, evt vent litt og varsle om det skjer noe galt. Telefonnumre står ved utsida av porten.

Populært bak Byhaven
PS: Ørjaveita var de første sykkelskapene som åpnet. Det skjedde i mai 2020. Siden har det vært ca 2000 brukere der (1937 ved utgangen av juni). Ved Leütenhaven er antallet besøk i sykkelskapene 1637. Prisen kinosenter og Trondheim har vært langt mindre brukt. De er også de nyeste.

I løpet av høsten setter Miljøpakken etter planen ut tilsvarende tyverisikre bokser ved Pirbadet og Husebybadet.

Miljøpakkens sykkelskap ved Prinsen kinosenter er utsmykket av kunstneren Erin Murphy.