Gå til innhold
Prosjekter

Skrevet av: Miljøpakken

Publisert: 19 juni 2024

Lesetid: 3 min

Nå kan du parkere trygt i verdens beste sykkelstativ

I dag ble det lansert et nytt prøveprosjekt i Leüthenhaven sykkelhotell. 30 smarte sykkelstativ som låser seg selv er montert og klare til bruk. Og låsen, den har du sannsynligvis allerede klar til bruk i lommen din.

Målet med prøveprosjektet er å gjøre sykkelparkeringen mer brukervennlig og tyverisikker for byens syklister.

Dette er sykkelstativene

De totalt 30 sykkelstativene er montert helt nederst i Leütenhaven sykkelhotell. Stativene er boltet fast i bakken og kommer med kraftige stålarmer som låser fast rammen til sykkelen. Stativene er designet for å kunne tilpasse seg et bredt spekter av ulike sykkelmodeller, inkludert standard sykler, sykler med vogn, trehjulinger, tandemsykler, longtailsykler, tohjuls lastesykler, og trehjuls lastesykler.

Låsen har du allerede i lommen

De smarte sykkelstativene kan brukes på to måter. Den enkleste måten å låse sykkelstativet på, har du sannsynligvis allerede klar til bruk i lommen. Slik låser du sykkelen fast i stativet:

  • Kort eller brikke med RFID/NFC. Omtrent alle kort som kan «tæppes» har dette. Slik som for eksempel adgangskort/brikker, bankkort og reisekort. Du trenger ikke å installere eller registrere noe på forhånd, bare tæpp kortet når du er klar til å låse sykkelen. Plassér sykkelen langs stativet, tæpp ditt kort/brikke, og smekk bøylen i lås.
  • Eller last ned og bruk Bikeep-appen (Play store og App store). Dette vil også kunne gi deg en oversikt over hvor du finner stativene andre steder i landet, ledige stativer og mulighet til å reservere parkeringsplass opptil en time i forkant.

Ønsker å legge bedre til rette for sykling

-Trygg sykkelparkering er essensielt for å fremme sykling og nå nullvekstmålet, sier prosjektleder Ole Vebjørn Harstad Bakken i Trondheim kommune. Dette er en test for å se om denne typen sykkelstativ kan imøtegå utfordringer som dagens syklister opplever.

En undersøkelse av Bymiljøetaten i Oslo fra 2022 viste at 45 % sykler mindre enn ønsket på grunn av frykt for tyveri. Tilsvarende svensk forskning bekrefter 41 % av de spurte ofte eller iblant velger bort sykkelen på grunn av frykt for tyveri. I Trondheim ble det i 2022 anmeldt 1678 stjålne sykler.

Her finner du stativene

Sykkelstativene står på nederste plan i Leüthenhaven sykkelhotell, som siden juni 2022 har tilbudt sikker sykkelparkering med videoovervåkning, adgangskontroll og god belysning.

Det koster 1 kr for 30 dager for tilgang til sykkelhotellet. Stativene selv er gratis å bruke.

Bikeep-stativene, levert av Baia Mobility, er blitt kåret til verdens beste sykkelparkering av Micromobility World i 2023. Disse stativene er allerede i bruk i over 30 land og har sikret over en million sykler verden over uten rapporterte tyverier i Norge.