Gå til innhold
Mann står på togperrongen og ser etter kommende tog

Publisert: 14 februar 2025

Nå er 15 milliarder fordelt – her er noen prosjekter som får støtte

Nå er det vedtatt hvordan de resterende midlene i Miljøpakken skal fordeles. Dette betyr at prosjekter til en verdi av nesten 15 milliarder er prioritert til ulike prosjekter i Miljøpakkens handlingsprogram.

Kontaktutvalg møttes 10. februar 2025 og vedtok fordelingen av de gjenværende midlene i Miljøpakkens avtale. Med disse prosjektene ønsker Miljøpakken å stimulere til at flere velger gange, sykkel og kollektiv for å stoppe veksten i biltrafikk.

Økt vinterdrift gir tryggere sykkelruter

En av de store nyhetene er at vinterdriften av sykkelveiene styrkes med 25 millioner kroner. Hva betyr det for deg? Jo, det blir lettere å sykle på trygge, snøfrie sykkelveier vinteren gjennom. Miljøpakken har faktisk finansiert forsterket vinterdrift i mer enn 10 år allerede, og nå blir dette populære tilbudet videreutviklet. Nå skal flere få muligheten til å bruke sykkelen hele året, også i skikkelig vintervær.

Hovedsykkelveg øst er en av sykkelrutene som har vinterdrift idag, nå får enda flere sykkelveier vinterdrift. Foto: Miljøpakken

Samarbeid mellom buss og tog – enklere (og billigere) reise

Mange lurer på hva som skjer med kollektivtilbudet, og en viktig del av svaret er at buss og tog fortsatt skal samarbeide om billettene i sone A frem til 2029. Det betyr at du som reisende kan bruke sone A-billetten din i hele perioden. I tillegg er det økte tilskudd for tog i sone A, ettersom passasjerveksten har vært langt høyere enn forventet.

Siden oktober 2021 har Miljøpakken gjort kollektivreisen både billigere og mer tilgjengelig, med halverte billettpriser, utvidet sone A og økt kapasitet på både buss og tog. Sone A er har gradvis omfattet et større område ettersom flere kommuner har blitt med i Miljøpakken. I tillegg har flere fått tilgang på rabatterte priser for barn og unge, og billettene har fått lengre varighet. Til sammen sparer dette kollektivbrukerne 500 millioner kroner over ti år, og målet er å få flere til å velge kollektivtrafikk i stedet for bil.

Brundalsforbindelsen – bedre vei og kollektivtilbud

Brundalsforbindelsen er et spennende prosjekt som nå får støtte fra Miljøpakken. Totalt har prosjektet et budsjett på omtrent 712 millioner kroner, hvorav cirka 520 millioner allerede er satt av. Det er første etappe av prosjektet som får finansiering, stykket som strekker seg fra E6-krysset ved Ikea til Andreas Claussen veg, er allerede godkjent. For beboere i Brundalen og Jakobslivegen vil dette bety bedre kollektivtilbud og enklere tilgang for gående og syklister. Hovedmålet er å redusere trafikken på Skovgårdkrysset, hindre gjennomfartstrafikk på lokale veier og legge til rette for nye kollektivruter.  Veien vil også åpne for utvikling av nye boligområder. For at dette skal bli en realitet, må kommunen først inngå avtaler med de lokale grunneierne.

Gavepakke for en grønnere fremtid

Totalt sett omfatter Miljøpakkeavtalen hele 31 milliarder kroner til ulike samferdselsprosjekter – alle med mål om et grønnere og mer bærekraftig samfunn. Nå er omtrent halvparten brukt og planene for de resterende 15 mrd er lagt. Totalt vil brorparten av pengene gå til kollektivprosjekter (13.5 mrd), vegprosjekter (8 mrd) og sykkelprosjekter (6.3 mrd). Resten fordeles til diverse andre tiltak som støtter opp under nullvekstmålet, deriblant de populære snarveiene, støytiltak og ulike tilskudd som skal bidra til at flere endrer reisevaner.

Det nylig vedtatte handlingsprogrammet gjelder for årene 2025-2029. Det jobbes med å  oppdatere handlingsprogrammet for neste 4-årsperiode, og det ferdige handlingsprogrammet med prosjektbeskrivelser vil etterhvert bli publisert på nettsidene.

En omtrentlig oversikt over hvordan pengene i Miljøpakken blir brukt i hele perioden 2010-2029. For mer informasjon om økonomi i Miljøpakken, se miljøpakken.no/økonomi. Kilde: Miljøpakken