Prosjekter
Bom

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 01 februar 2023

Lesetid: 2 min

Nå dobles prisen for elbiler i bommen

1. februar reduseres rabatten for nullutslippsbiler i Miljøpakkens bommer. Der elbilister tidligere betalte 20 % av fossilbiltakst, skal de nå betale 40 %.

Her er de nye prisene fra 1.2.23 for bompasseringer med personbiler (totalvekt til og med 3500 kg) gjennom Miljøpakkens bommer:

BomsnittFossilbilFossilbilElbilElbil
i rush*utenfor rushi rushutenfor rush
Øst, Sør, Klæbu, Fossetuvegen,
Sluppen
 
30,40 kr15,20 kr12,16 kr6,08 kr
Omkjøringsvegen, Byåsen, Tonstad,
Holtermannsvegen
14,40 kr11,20 kr5,76 kr4,48 kr

Prisene i tabellen forutsetter gyldig brukeravtale og brikke.

*Rushtidsavgift gjelder i tidsrommene mellom 07:00 til 09:00, og 15:00-17:00. Rushtidsavgift kreves ikke lørdag, søndag eller helligdager. I tillegg er julaften, nyttårsaften og onsdag før påske fritatt for rushtidsavgift.

Hvorfor reduseres rabatten for elbiler?

Bommenes rolle i å begrense biltrafikken handler ikke bare om klima. Byregionen vokser med rundt 3000 innbyggere i året, og alle disse har behov for å transportere seg mellom livets aktiviteter. Men selv om byen vokser i innbyggertall, vokser den ikke i areal, og fremover skal stadig flere mennesker transportere seg gjennom samme område. Dette er ikke en utfordring man kan bygge seg ut av. I en kraftig voksende byregion er det rett og slett ikke plass til at beboerne kjører så mye privatbil som det vi har vært vant til. Når det kommer til press på veinettet og parkeringsareal er det mindre viktig om en bil har en forbrenningsmotor eller en el-motor, en bil er en bil. Derfor vil rabatten for nullutslippskjøretøy i bommene over tid reduseres.

PS: Om de som kan kjøre mindre gjør det, blir det bedre fremkommelighet for alle – også de som fortsatt må kjøre bil.

NB: Bommene på E6 Trondheim–Stjørdal (Ranheim/Hommelvik/Leistad) og på E6 i Melhus tilhører ikke Miljøpakken og har egen prisstruktur. Sjekk Vegamots nettsted for mer informasjon.