Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 01 juni 2017

Lesetid: 3 min

Miljøpakken lanserer elektrisk sykkelpakke

Mandag rullet Miljøpakken ut det som trolig er verdens første pakkeløsning i sitt slag for utprøving av elsykler til og fra jobb. Bedrifter står allerede i kø for å låne Miljøpakkens spesialbygde kontainer med sju elsykler og ladepunkter.

Stemningen var elektrisk da verktøyprodusenten Sandvik-Teeness på Ranheim fikk æren av å innføre ordningen. Sju ansatte skal prøve elsykkel i stedet for bil i to uker. Miljøpakken låner ut elsyklene gratis, og både leverer og henter.

Til gjengjeld må virksomhetene:

  • Sørge for at elsyklene er i bruk minst 80 prosent av tida – det vil si fire av fem arbeidsdager.
  • Bli med på kartlegging av ansattes reisevaner før utprøving og ei tid etterpå.

Elsykkelkontaineren koster ca 500 000 kroner. Den er finansiert av Miljøpakkens reiserådgivere som administrerer ordningen. Syklene står og lader mens folk er på jobb. De er ei uke på service mellom hver sekvens på to ukers utlån. Målet er å oppmuntre arbeidsgivere og ansatte til å redusere bilbruken til og fra arbeid.

En reisevaneundersøkelse viser at potensialet er stort hos Sandvik-Teeness, som hos mange andre. Av de 115 ansatte kjører ca to tredeler bil til og fra arbeid. Mer enn halvparten har mindre enn ti kilometer å reise hver vei.

– Jeg gleder meg, sa Nils Ruud (62) til Adresseavisen da han testet Miljøpakkens elektriske utlånssykkel mandag. Nå sykler Ruud 17 kilometer hver vei mellom Hommelvik og Ranheim.


Dette sier reiserådgivene Roy-Inge Sivertsen og Ingeborg Grønning (bildet):

– Bakker og slitsomme strekninger forsvinner med elsykkel, men du får brukt kroppen likevel. Du kan vinke til bilistene som sitter i kø, og du sparer penger til bensin og bompenger (oppsummert fra Adressas artikkel).

Stadig flere private bedrifter og offentlige virksomheter er interessert i tiltak som får ansatte til å reise miljøvennlig. Fysisk aktive er mindre borte fra jobb og har mer energi, og mindre bilbruk sparer kostbart areal til andre formål. Aldri før har så mange deltatt i Sykkelvennlig arbeidsplass.

Mye unødvendig bilbruk

Med en miks av pisk og gulrot har Miljøpakken stoppet den kraftige veksten i bilkjøring i Trondheim, men det er fortsatt mye å hente:

  • 30 000 bilturer hver dag er kortere enn 1 kilometer.
  • 100 000 bilturer er kortere enn 3 kilometer.
  • 60 000 kjører privatbil til arbeid i Trondheim hver dag.
  • 40 000 av disse parkerer bilen gratis.
  • I rushtid sitter det i snitt 1,1 person i hver av bilene som lager kø.

Les mer om Miljøpakkens reiserådgivere.

Du kommer i kontakt med dem på reiseradgiver@trondheim.kommune.no