Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 17 september 2022

Lesetid: 4 min

Hilde (57) er Årets syklist 2022

Hils på Årets syklist 2022: Hilde Birgitte Hanssen Brenne (57) fra Vikhammer er intensivsykepleier, fembarnsmor – og synes det er mye bedre å sykle Malvik-Trondheim-Malvik enn å kjøre bil.

Pendler på sykkel
Ved å jobbsykle 34 km tur/retur Vikhammer-St. Olavs hospital kutter Hilde bilkø for andre samtidig som hun sparer miljøet og oppnår en helsegevinst for sin egen del. Dessuten er Årets syklist en ambassadør for glad hverdagssykling. I sommer overbeviste Hilde ektemannen Ole Brenne (59) om at det går fint an å sykle fra Vikhammer til oppdrag som snekker på Byåsen.

Slipper bilstress
– Men først og fremst sykler jeg fordi jeg liker det. Jobbsykling ga en fantastisk frihetsfølelse fra dag 1 i 2003. Jeg puster inn frisk luft, ser, hører og lukter omgivelsene på en annen måte enn ellers, våkner til og blir i godt humør og klar for en ny dag på jobb. Jeg varierer mellom flere ruter. Noen tror kanskje 17 km er langt, men det er stort sett flatt og fint der jeg sykler. Det er bare en fordel å slippe stress med bilkøer, stengte veier og parkering, sier Hilde Birgitte Hanssen Brenne.

Foreslo mamma
Hun får heder og ære i konkurranse med mange andre foreslåtte syklister – og på vegne av alle trofaste hverdagssyklister i trondheimsområdet. Ett av barna hennes foreslo mamma etter å ha lest at Miljøpakken etterlyste kandidater:

«Da jeg leste denne artikkelen om årets syklist tenkte jeg umiddelbart på min mamma. Hun sykler Malvik-St. Olavs fram og tilbake i all slags vær. Med krevende jobb og overtid på nyfødt intensiv, så sykler hun likevel tidlig på morgenen etter å ha kommet hjem sent fra kveldsvakt. Gjerne henter hun barnebarn på skole og barnehage på vei hjem fra dagvakt også. Mamma er veldig miljøbevisst, noe som har smittet over på hennes fem barn. Nå har hun til og med fått med seg min far som den siste uka har syklet Malvik-Byåsen hvor han har en snekkerjobb.»

ÅRETS SYKLIST: Hilde Birgitte Hanssen Brenne (57) får prisen i konkurranse med mange andre, gode kandidater. Hilde fra Malvik representerer hverdagssyklistene i trondheimsområdet.

Roser St. Olavs
– Det var utrolig overraskende og hyggelig å få en sånn oppmerksomhet, sier vinneren.

Hilde selv mener det er mange som fortjener prisen like mye som henne, også blant kolleger og ansatte på St. Olavs. Hun jobber sammen med ca. 120 på en avdeling for kritisk syke barn, og arbeider i tillegg med en doktorgrad.

– Stadig flere på sykehuset oppdager at det er lettvint å sykle. Vi har fått trygg og god parkering, og sykkelveiene rundt omkring er også blitt mye bedre enn før. Jobbsyklinga gir god, men skånsom basistrening. Folk er blitt mer bevisst på helsegevinsten. Sykkelen er et kinderegg.

Årets syklist 2022 presser seg ikke til å sykle hver dag året rundt.

Noen tips og råd
– Jeg ser an vær og føre. Er det ille, så tar jeg bussen, men jeg prøver å sykle 1-2 dager i uka også vinters tid, sier Hilde Birgitte Hanssen Brenne, som har følgende tips til den som vurderer å ta sykkel i stedet for buss eller bil:

  • Kjøp en solid sykkel som tåler litt, du trenger ikke en superdyr en
  •  God hjelm er viktig
  •  Lys og jakke som gjør at du vises
  •  Sykkelbriller er lurt
  •  Sykkelbukse og sykkelsko kan være kjekt å ha, men er ikke nødvendig

– Bare prøv! Det er artig og greit å sykle, sier Årets syklist 2022.

GOD AMBASSADØR: Hilde promoterer jobbsykling. Ektemannen Ole Brenne (59) har syklet sammen med henne i sommer til snekkerjobb på Byåsen. – Dette krever litt planlegging for en snekker, men det er sosialt og fin trening for en med dårlig kne, sier Ole.