Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 20 desember 2023

Lesetid: 4 min

Archie (2) og Benjamin (32) kåret til Årets syklister 2023

Archie (2) sykler overalt i all slags vær. Ikke noe problem når man har lastesykkel.

Båtmekanikeren Benjamin Cattley (32) og hans firbente venn Archie (2) er kåret til Årets syklister av Miljøpakken, som hvert år hedrer enkeltpersoner som har utmerket seg ved å bruke sykkel som et miljøvennlig transportmiddel. 

Archie

Blant mange gode kandidater var det i år Archie og Benjamin som trakk det lengste strået, på grunn av sin standhaftige bruk av sykkelen. Benjamin tar sykkelen i bruk hver gang han skal forflytte seg – fra pendling til jobb, til henting og levering i barnehagen, når han skal på jobboppdrag, til og med på ferie.

Den amerikanske innflytteren, som har bodd i Norge i nesten et tiår, reflekterer over den store forskjellen mellom sykkelkulturen her og i USA. Mens det nærmest var umulig å sykle som et praktisk transportmiddel i USA, har Trondheim vist seg å være en sykkelvennlig by.

– Jeg ble så glad da jeg kom hit og så hvor lett det var å sykle. Trondheim er en skikkelig sykkelby, ihvertfall i forhold til USA. Og det har bare blitt bedre og bedre. Jeg er så glad for alt miljøpakken har gjort, uttaler Benjamin entusiastisk.

Benjamin har syklet siden han kom til Norge, men det var først for tre år siden han investerte i lastesykkel – dette ble avgjørende. Nå ble det enkelt å dra innom butikken for å handle og han kunne ha med seg Archie, som har vært hans trofaste reisefølge i vogna foran sykkelen de siste to og et halvt årene. Sammen har de tilbakelagt imponerende 10 000 kilometer på sykkel.

Når det er snøfokk på vinteren bruker Archie snøbriller.

– Det var veldig praktisk å kunne ha med Archie overalt når han var valp og ikke kunne være alene. Archie elsker å sykle. Han er med på alle turer, til barnehagen, til jobb og på jobboppdrag. I barnehagen synes han det er stas å hilse på alle barna. 

Archie og familien har nylig fått en ekstra sykkel. Nå har familien en elektrisk cargosykkel og en elektrisk longtail (sykkel med ekstra langt og kraftig bagasjebrett). På denne måten får de dekket det aller meste av transportbehovet og trenger derfor ikke bil. De er med i et bilkollektiv slik at de har tilgang til bil de få gangene det er behov for å kjøre. 

I tillegg til Archie har familiens sykkelengasjement også smittet over på den nyeste tilveksten, lille Nathaniel (1.5). Selv om han stort sett har reist med sykkelen, har han bare unntaksvis benyttet bilen, som på sin første reise hjem fra sykehuset.

Når Archie er på jobb hos Tor Båtservice er lastesykkel det foretrukne transportmiddelet, så fremt oppdraget er sentralt i byen. Det går raskt og effektivt å komme frem dit man skal og man får med seg utstyret i lastesykkelen eller i hengeren. Og Archie er selvsagt med. 

For et par år siden valgte Tor Båtservice å selge en av bedriftsbilene til fordel for en elektrisk lastesykkel. Denne avgjørelsen har vist seg å ikke bare gjøre mange tjenestereiser lettere og mer effektive, men har også resultert i betydelige besparelser på bøter og parkeringsavgifter. Så fornøyd er bedriften med erfaringene at de nå vurderer å investere i enda en elektrisk lastesykkel. 

Miljøpakken ønsker Benjamin og Archie lykke til videre på nye sykkeleventyr.

Hilde var Årets syklist 2022