Flest syklister i Miljøpakkens område
Den nasjonale reisevaneundersøkelsen (RVU) som ble publisert idag viser at Trondheimsområdet har den høyeste sykkelandelen av byvekstområdene i Norge.
Totalt 8 prosent av reisene her gjennomføres med sykkel. I selve Trondheim er andelen høyere med 9 prosent totalt gjennom hele året. Til sammenligning har Oslo-området 5 prosent, mens Nord-Jæren (Stavangerområdet) har 7 prosent.
Miljøpakken jobber for at flere skal endre reisevaner. Målet er at flere skal velge sykkel, gange og kollektiv fremfor personbil. Dette kalles også Nullvekstmålet. Det er bygget sykkelveier, snarveier og gjort store endringer i kollektivtrafikken de siste årene for å nå dette målet.
Mange gående og høy kollektivandel
Av reisende i Trondheimsområdet oppgir 27 prosent at de går, dette er nest høyest av alle byområdene, kun slått av Oslo-området hvor 30 prosent går.
Kollektivandelen i Trondheimområdet er på 13 prosent, her ligger kollektivandelen høyere i både Oslo med 20 prosent, og Tromsø med 15 prosent.
Samtidig er det gledelig at av de som har rapportert sine reiser, oppgir kun 50 prosent at de har kjørt bil, mot 54 prosent i 2019. Kun Oslo-området ligger lavere med 40 prosent. I Trondheim kommune er bilandelen med fører og passasjerreiser på 41 prosent, mens den er 71 prosent i omegnskommunene.
– Det tyder på at arbeidet for å nå nullvekstmålet i Trondheimsområdet gir resultater. Målet er at klimagassutslipp, kø, luftforurensning og støy skal reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykling og gange, sier avdelingsdirektør Jan Fredrik Lund i Statens vegvesen, som er leder i styringsgruppa for byvekstavtalen i Trondheimsområdet.
Det er fortsatt mange prosjekter under planlegging og bygging som har som mål å gjøre det enklere å gå, sykle og bruke kollektivtransport. Det jobbes med å knytte sammen sykkelnettet som i dag har en del oppbrudd og uferdige strekninger, i tillegg til å etablere nye hovedstrekninger. Det jobbes kontinuerlig med å gjøre snarveier mer tilgjengelig, i tillegg til en rekke ulike samferdselsprosjekter som til sammen skal gi bedre mobilitet for alle.
Reisevaneundersøkelsen
Den nasjonale reisevaneundersøkelsen (RVU) gjennomføres av Statens vegvesen en gang i året. Den er en av flere ulike undersøkelser og tallgrunnlag som Miljøpakken bruker som grunnlag for styring av sine prosjekter. Miljøpakken sammenfatter dette tallgrunnlaget en gang i året gjennom sin årlige rapport Evaluering av måloppnåelse.