Prosjekter
Marit Johannessen Dolve

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 14 november 2022

Lesetid: 7 min

– Et godt spark bak for å bli mer aktiv

Etter at Britannia ble en HjemJobbHjem-bedrift, merker Marit og de andre ansatte en tydelig endring i egne reisevaner. – Jeg tror ingen kommer til å gå tilbake til bil med det første.

Det siste året har de ansatte på Britannia enten gått, syklet eller tatt buss til jobb – hver eneste dag. Bakgrunnen til de spreke reisevanene ligger i et samarbeid mellom Miljøpakken og AtB, kalt HjemJobbHjem.

For førsteresepsjonist Marit Johannessen Dolve har året vært både en øyeåpner og et startskudd for bedre helse.

– Vi fikk først presentert prosjektet på et allmøte her på Britannia. Der fortalte representanter fra HjemJobbHjem om tilbudet, og hva det ville bety for oss som jobber her, forklarer Marit.

Gjennom tilbudet HjemJobbHjem får nemlig de ansatte på Britannia rabatt på buss, elsykkel og gratis sykkelreparasjoner i ett år.

HVA ER HJEMJOBBHJEM

  • Samarbeid mellom Miljøpakken og AtB som hjelper bedrifter som ønsker å endre ansattes reisevaner fra bil til kollektiv, sykling og gange
  • Skal redusere personbiltrafikken gjennom å tilrettelegge for at flere velger å gå, sykle eller reise kollektivt til og fra jobb
  • Ansatte i HjemJobbHjem-bedrifter får ulike goder som billigere busskort og gratis sykkelservice mot at arbeidsgiver gjør noe med ansattparkeringen

Vil endre folks reisevaner

Kristin Giske Lauritsen i Miljøpakken forteller at målet med HjemJobbHjem er å endre folks reisevaner til og fra jobb. Hun forteller at det vil gi både personlig og miljømessig gevinst.

– Vi vet at mange bedrifter sitter med flere parkeringsplasser enn de har behov for, og ønsker at dette tallet skal ned. Med å inngå en avtale med HjemJobbHjem, hjelper vi de ansatte å få en mykere overgang til en mer bilfri hverdag, forteller Kristin.

Mobilitetsrådgiver Kristin Giske Lauritsen i Miljøpakken

Som HjemJobbHjem-bedrift får de ansatte flere goder og rabatter på blant annet buss og sykkel. For Marit var dette en perfekt anledning til å teste ut elsykkel som fremkomstmiddel.

– Gjennom denne avtalen fikk vi tilbud om å lease elsykkel fra en av byens sykkelforhandlere, og til en rabattert pris. Det var et godt tilbud, og jeg slo til nesten med en gang, smiler Marit.

– Mange nyter godt av tilbudene

For å bli en HjemJobbHjem-bedrift, stilles det ulike krav til bedriften. Blant annet må de være villig til å innføre restriksjoner på parkering. Disse kan variere fra bedrift til bedrift, men handler hovedsakelig om å skape en holdningsendring hos de ansatte.

For Britannia ble løsningen å gjøre om ansattparkeringer til gjesteparkeringer. Marit synes dette er en god løsning, og ser at flere tenker positivt rundt de nye reisevanene.

– Busstilbudet inn til byen er jo veldig bra, og sykkelveiene gjør at det går mye fortere enn å kjøre bil – særlig i rushtrafikken, forteller Marit, og legger til: – Jeg tror de som har gått over fra bil til buss eller sykkel kommer til å fortsette med det, selv etter at avtalen med HjemJobbHjem går ut.

Et viktig bidrag til bybildet

Som i mange andre byer, blir også Trondheim trangere og trangere på veien inn til sentrum. Både Marit og Kristin er enige i at det er mye enklere å ferdes rundt i byen om man ikke har bil.

– Ved å reise alternativt, enten ved hjelp av buss, sykkel eller til fots, bidrar man til å minske denne trengselen. Et samarbeid med HjemJobbHjem vil jo hjelpe bedrifter å bidra til dette, smiler Kristin.  

Hun presiserer likevel at de har full forståelse for at bil er en nødvendighet for noen.

– For noen går hverdagen rett og slett ikke opp uten å bruke bil. Men de aller, aller fleste vil spare både tid og penger ved å ta buss eller sykkel til og fra jobb, forteller Kristin, og legger til: – Ved at de som kan bruke alternative reisemåter gjør det, gir man dem som må bruke bilen, bedre plass og enklere fremkomst når det trengs.

fordeler med hjemjobbhjem

  • Rabattert periodebillett hos AtB
  • Gode avtaler for leasing og kjøp av elsykkel
  • Gratis sykkelservice
  • Rabatterte piggdekk
  • Lån av elsykkel
  • Rimelig abonnement på Trondheim Bysykkel
  • Aktivitetsplan med premier

For Marit ble det nærmest en befrielse å slippe bilkjøringen til Britannia.

– Jeg ser bare fordeler med å ikke kjøre bil. Jeg kommer raskere frem og slipper den kjedelige køen, ler hun lett.

– Om sommeren er det virkelig flott. Det å kunne sykle hjem fra jobb en sen sommerkveld mens sola fortsatt varmer og luften av blomster ligger lett i luft – det er lite som kan måle seg med det, smiler Marit.

Hun vurder nå å slå til på vinterdekk-tilbudet til HjemJobbHjem for å kunne sykle året rundt, men erkjenner at bussen fortsatt frister på de kaldeste dagene.

Gir et ekstra pusterom i hverdagen

Bedriftene med avtale hos HjemJobbHjem bidrar ikke bare til et mindre klimaavtrykk for bedriften, det gir også synlige helsegevinster for de ansatte.

En bedrift som nylig har avsluttet sitt år med HjemJobbHjem er eiendoms- og entreprenørkonsernet Trym. I samtaler med Miljøpakken forteller de at de ansatte tok gode grep for å endre måten de kom seg til og fra jobb på.

– Trym gikk ganske drastisk ned på antallet parkeringer i forbindelse med at de fikk nye lokaler. I ettertid forteller flere ansatte at de kunne selge sin andre bil til fordel for elsykkel, og det er jo helt fantastisk, forteller Kristin entusiastisk.

Talen fra Marit og resten av de ansatte på Britannia er også klar: buss og sykkel er det nye fremkomstmidlet på jobbreisen.

– Jeg har kommet i mye bedre form etter at jeg begynte å sykle. Tilbudet vi fikk gjennom HjemJobbHjem var akkurat den dytten jeg trengte for å komme i gang, og det tror jeg gjelder flere, sier Marit og fortsetter:

­– Det blir jo en helsegevinst uansett, enten du går til bussen, går hele veien til jobb, eller sykler. Det er jo lett å tenke at man skal bli sprekere i morgen, men så skjer det liksom ikke. Med tilbudet vi fikk av Miljøpakken og AtB skjedde det faktisk, avslutter Marit.

Les mer om HjemJobbHjem