Prosjekter

Skrevet av: Camilla Bakke

Publisert: 03 februar 2022

Lesetid: 3 min

Det blir 42 kr for en togbillett

Fra tidlig i mars skal enkeltbillett på toget koste 42 kroner som på bussen. Det løftet fikk Miljøpakken onsdag.

Ved bompengeforliket på Stortinget fikk Miljøpakken 500 mill. kr. til fordeling over ti år for å gjøre det billigere å reise kollektivt. I august bestemte Kontaktutvalget hvordan disse pengene skal brukes.

Nå kommer toget
Like billig enkeltbillett på tog som på buss kommer på overtid, men raskere enn det som er varslet før. Om en måneds tid kan du reise innenfor strekningen Melhus-Trondheim-Malvik-Stjørdal for 42 kroner.

Dette varslet AtB og Jernbanedirektoratet da Kontaktutvalget møttes onsdag:

  • En midlertidig ordning blir innført tidlig i mars – kalt Plan B. Da kan reisende på toget kjøpe enkeltreiser via AtBs system.
  • I juni blir det innført en permanent løsning.

Irriterte folkevalgte
Politikerne i fylkeskommunen og de fire medlemskommunene i Miljøpakken ba om at flere tiltak ble innført innen 1. oktober, men alt har ikke kommet på plass. Selskapet Entur lager løsningene for billettering. Det har vært teknisk vanskelig å samkjøre systemene for buss og tog.

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim og varaordfører Ole H. Sandvik i Stjørdal kritiserte Entur sterkt for manglende framdrift på møtet i Kontaktutvalget. Endringene kommer snart.

Tre priseksempler på toget:

Stjørdal-Trondeim kuttes fra 110 kr til 42 kr.

Melhus-Trondheim kuttes fra 76 kr til 42 kr.

Hovin-Skatval kuttes fra 222 kr til 42 kr.

«Flytoget» (via Værnes) vil også koste 42 kr per tur.

Dette er innført
Billigere periodebillett på toget er allerede innført. Prisen ble omtrent halvert. I Miljøpakke-land reiser du så mye du vil for 890 kr i 30 dager enten det er med buss eller tog.

I tillegg til å senke prisen drastisk på toget, ble billigste sone utvidet til å omfatte Stjørdal og den delen av Melhus som ikke var med tidligere.

De ekstra pengene er også brukt til å endre aldersgrensene: Aldersgruppa barn er gjort om fra 4-16 år til 6-20 år. Det betyr at flere får reise gratis som småbarn, og flere unge får reise som barn (halv pris) i stedet for som voksen.