Betaler sine ansatte for å sykle
Begravelsesbyrået Svanholm & Vigdal Gravferd har fått utmerkelsen Årets sykkelvennlige arbeidsplass 2021 av Miljøpakken. I tillegg er Rambøll utnevnt til Årets klatrer, mens ViaNova er Årets nykommer.
Sykkelvennlig arbeidsplass er Miljøpakkens satsing for å stimulere arbeidsgivere i Trondheim, Malvik, Melhus og Stjørdal til å tilrettelegge for og motivere sine ansatte til å sykle til og fra jobb. Bedrifter som melder seg på initiativet, får poeng basert på blant annet parkeringsmuligheter og øvrige sykkelfasiliteter, sykkelkultur i virksomheten og aktiviteter overfor ansatte. Den med flest poeng blir utnevnt til Årets sykkelvennlige arbeidsplass, og i år går altså prisen til Svanholm & Vigdal Gravferd.
– Det er veldig hyggelig at det blir satt pris på at man legger til rette og at det blir sett. Jobbsykling er et satsingsområde for oss, da det er en fin måte å få aktive ansatte. Aktivitet skaper overskudd, mindre egenmeldt fravær og frisk luft. Dette har en ekstremt positiv virkning for arbeidsmiljøet, sier daglig leder Lars Svanholm.
Vinner for tredje gang
Svanholm fikk utmerkelsen også i 2015 og 2017, og takket være en rekke nye tiltak har de nå gjenvunnet tronen.
– Konkurransen har tilspisset seg etter hvert som stadig flere bedrifter ser verdien i å tilrettelegge for jobbsyklister. Lista ligger rett og slett høyere enn tidligere – og prisen henger derfor høyere, sier prosjektleder Ingrid Ødegård i Miljøpakken.
Prisvinner Lars Svanholm stemmer i:
– Jeg tror mange gjør en veldig god jobb på dette området, og det finnes nok også kanskje dem som har enda bedre fasiliteter enn oss. Hos Svanholm & Vigdal har vi en helhetlig tankegang som er forankret både hos ansatte og ledelse, og vi har en god kultur for sykling, og jeg håper jo det er det som har gjort utslaget denne gangen.
En femtilapp til jobbsyklisten
Et av de kanskje mer oppsiktsvekkende sykkeltiltakene hos Svanholm & Vigdal er at de gir de ansatte 50 kroner hver dag de sykler til jobb.
– Hvorfor ikke bruke gulrot istedenfor pisk? Heller enn å ta betalt for ansattparkering kan vi med tiltak som dette få de ansatte til å ønske å sette igjen bilen hjemme, sier Svanholm.
Erfaringene har så langt vært gode.
– Dette er absolutt en god investering. De pengene dette koster oss er vel anvendt. Bare på de siste årene har korttidsfraværet vårt gått ned fra 5 til 1–2 prosent, så dette er en vinn-vinn-situasjon for de ansatte og bedriften.
Grunnplanken i sykkelsatsingen hos begravelsesbyrået er likevel innendørs sykkelparkering utstyrt med mekkestasjon og spylemuligheter, samt garderobefasiliteter med høy standard. Vaktmesteren som ordner det meste på huset, står dessuten for sykkelservice til de ansatte. For større sykkelreparasjoner har bedriften avtale med en sykkelreparatør i Ila.
Snart kommer også mulighet for å lade elsykkel i garasjen. Det vil gjøre bedriften enda litt vanskeligere å slå neste år.
– Å satse på bedriftens viktigste ressurs – altså de ansatte – er undervurdert! sier Lars Svanholm engasjert. – Tiltak som dette gjør arbeidsmiljøet ekstremt mye bedre, det gir overskudd til å yte bedre overfor kundene, og det gjør at vi blir mer produktive. Det er en grunn til at treningsrommet vårt har utsikt heller enn å være bortgjemt i en mørk kjeller, for eksempel. Man må friste de ansatte til å bruke fasilitetene – og det fungerer! Vi mennesker er skapt slik at hvis motivasjonen er der, blir alt så mye enklere.
Rambøll er Årets klatrer
Det mangler ikke på konkurranse om den gjeve tittelen. Rambøll er en av dem som puster Svanholm i nakken. Konsulentselskapet på Nyhavna er den arbeidsplassen som har gjort de største løftene siden i fjor og stikker derfor isteden av med den nye utmerkelsen Årets klatrer.
I kjelleren på kontorbygget ved Dora har de intet mindre enn 140 p-plasser for sykkel samt garderober og tørkerom. De har også en intern konkurranse de kaller “Sprek reise til jobb” som månedlig kårer en mannlig og en kvinnelig ansatt som har vært flinkest til å gå eller sykle til jobb.
– Vi er en bedrift som jobber for bærekraftige løsninger, og ønsker å tilrettelegge for at dette er noe vi selv også skal velge i hverdagen. Da er det å reise miljøvennlig – og gjerne med sykkel – en god måte å starte dagen på. De siste to årene har vi utvidet sykle-til-jobben-konkurransen til også å omfatte en del vintermåneder, og vi har økt kapasiteten på sykkelservicen. Prisen som Årets klatrer gir motivasjon til å jobbe videre mot å bli Årets sykkelvennlige arbeidsplass, sier sivilingeniør Marte Dahl i Rambøll.
ViaNova: – Forholdene godt lagt til rette her på Sluppen
Nytt av året er også utmerkelsen Årets nykommer, som går til den bedriften med flest poeng av dem som har blitt med på initiativet Sykkelvennlig arbeidsplass i løpet av året. Vinner her ble de rådgivende ingeniørene i ViaNova.
– Som Miljøfyrtårn har vi blitt mer bevisst på tilrettelegging for sykkel, og meldte oss på Sykkelvennlig arbeidsplass av nysgjerrighet, sier Vegar Nordal i ViaNova, som synes det var uventet, men artig å bli Årets nykommer.
Vianova leier lokaler i Stålgården av Kjeldsberg eiendom. Der har de tilgang til sykkelgarasje hvor det er lagt til rette for spyling og vedlikehold, garderober med tørkeskap og hånddukordning samt gratis utleie av elsykler.
– Forholdene her på Sluppen ligger godt til rette for både å sykle til jobb og å benytte sykkel i jobbsammenheng. Fremover vil det bli større press på parkeringsplassene i området. Kombinert med et økt fokus på bærekraft gjør dette det naturlig å oppfordre til sykling.
Interessert i å bli en sykkelvennlig arbeidsplass?
Ta kontakt med prosjektleder Ingrid Ødegård eller les mer på sykkelvennlig.miljopakken.no. Der kan du også se hvilke tiltak dagens deltagere har gjennomført.