Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 27 september 2022

Lesetid: 4 min

Anne (65) sykler til alle på 80 år

Lurer du på hvordan det er å sykle i Trondheim? Spør Anne Haddeland (65). Hun besøker byens innbyggere det året de fyller 80. Det har ført til 940 mil på sykkelsetet i løpet av tre år.

Ergoterapeuten ved Infosenteret for seniorer sverger til sykkel, alltid – uansett årstid, vær, vind og hvor 80-åringen bor

Sverger til elsykkel
Formålet med besøkene er forebyggende og helsefremmende samtaler med trondhjemmere som er født for åtte tiår siden. Praten dreier seg om alt fra tips om aktiviteter til samtale og refleksjon for å ta best mulig vare på helsa. Reisemåten fremmer også Annes egen helse.

– Jeg har likt å sykle siden jeg var barn. Prøvde å ta buss en periode, men det var kjedelig. Sykkelturene får meg til å tenke over livet og jobben. De gir ro og glede. Jeg blir kjent i byen og oppdager nye steder. Og så er sykkel lettvint, sier Anne Haddeland.

For tre år siden skiftet hun til elsykkel, først og fremst for ikke å møte gjennomsvett hos seniorer på toppen av lange motbakker.

– Jeg vil gjerne komme litt anstendig, men elsykkel er bare magisk. Nå kan jeg synge i motbakkene. Elsykkel er nyttig også på lange turer sånn at jeg ikke bruker halve arbeidsdagen på å reise. Jeg har syklet både til Byneset og Jonsvatnet på 80-årsbesøk.

Over 1000 fyller 80
Anne var nylig innom Astrid Lovise Bækken (80, selvsagt) på Ranheim: – Jeg er imponert. En ting er å sykle ei finvær som nå, men å sykle over alt hele året er en prestasjon. Hun har vel bestemt seg, smiler Bækken, som selv var ivrig syklist for en del år siden.

PÅ BESØK: Anne parkerer sykkelen utenfor blokka til Astrid Lovise Bækken og ektemannen Lars (84), klar for samtale om det å være godt voksen etter en sykkeltur i vakre omgivelser fra Trondheim sentrum til Ranheim. Foto: Thor Nielsen

Infosenteret i Trondheim kommune veileder byens seniorer. 1075 av innbyggerne fyller 80 år i løpet av 2022. Alle som ikke har mange tjenester fra før får tilbud om et hjemmebesøk. Et stort flertall takker ja, og dermed blir det gjerne et par hundre turer i løpet av året på Anne når hun og kollegene har fordelt jubilantene mellom seg.

Mimrer om sykling
Hva sier 80-åringene selv når dama fra kommunen kommer på sykkel?

– Noen av dem sykler fortsatt, og viser fram sykkelen sin. Jeg har vært på besøk hos 80-åringer med både racersykkel og elsykkel. Mange har fortalt om at de syklet lange ritt som Trondheim-Oslo da de var yngre, og enkelte blir så inspirert av elsykkelen min at de har lyst til å begynne å sykle igjen. Da anbefaler jeg litt forsiktig trening først, sier Anne Haddeland.

Hun synes sykkeltilbudet i Trondheim har blitt bedre, spesielt på de viktigste rutene, og legger merke til at flere sykler enn før.

Takler vinteren
Anne sykler selvsagt til og fra jobb hver dag også, mellom Lade og Seniortorget i Midtbyen. Hun anbefaler sykling hele året uten å romantisere noe som helst.

– Jeg fryser lett på hendene, så det er ei utfordring. Har prøvd all slags votter og hansker. Den første turen på glatta kan være plagsom, og det samme er feilplasserte snøhauger, men du venner deg gradvis til vinteren. Jeg har bestemt meg for å sykle om vinteren, og da gjør jeg det.

Om infotorget for seniorer

UT PÅ JOBB: Den gule elsykkelen er Anne Haddelands varemerke. Den bringer henne til hver eneste bydel, krik og krok i Trondheim. 80-åringene venter på 65-åringen. Foto: Thor Nielsen.