Ta vare på sykkelen!

En ren og velsmurt sykkel gir større sykkelglede og forlenger sykkelens levetid.

En ren og velsmurt sykkel gir større sykkelglede og forlenger sykkelens levetid. Har du brukt sykkelen hele sommersesongen, trenger den litt stell nå.

Her er tre tips til enkel sykkelpuss.

1. Rengjøring
Ha varmt vann i ei bøtte og tilsett litt oppvaskmiddel. Bruk oppvaskbørste eller en svamp til vaskinga. Med en utbrukt tannbørste kommer du til på de vanskeligste stedene.
Såpevann er ofte ikke nok hvis kjede, krank (der pedalene er festet i rammen) og tannhjul er svært skitne. Bruk en skrutrekker å pirke vekk det verste, og rens deretter med en fille dynket med citrusrens (klisterfjerner).

2. Smøring
Hovedregelen er at alle bevegelige deler skal smøres jevnlig. I praksis betyr det at du bør smøre kjedet, gir og vaiere en gang i blant. Sportsbutikker selger sykkeloljer.
Kjedet oljer vi for å hindre rust og for at det skal gli lettere. La kjedet bli tørt etter vask før du smører, og tørk av overflødig olje etterpå med ei fille.

3. Oppstramming
Skruer og muttere vil kunne ristes løs under bruk. Skru fast disse jevnlig. Lurt ikke å ta altfor hardt i. Da får du dem kanskje ikke opp igjen.

Cowboyen vår og det eldre paret på Dalenbrua har allerede funnet frem sykkelen – se selv: