Prosjekter

Skrevet av: Miljøpakken

Publisert: 14 april 2015

Lesetid: 4 min

Trønderbrura vant navnekonkurransen på Sluppen

– Da jeg så på bildet av brua tenkte jeg at den så ut som et brudeslep.

Valg av stednavn engasjerer. Det kom i inn over 500 forslag til navn på ny bru på Sluppen i navnekonkurransen vi hadde i samarbeid med adressa.no.

Juryen, som består av byguide og forfatter Trine Søraa og representanter fra Statens vegvesen, valgte ut seks brunavn som det kunne stemmes på. Trønderbrua var lesernes klare favoritt, og det navnet går også juryen for.

Dette sier juryen:

Det blir ei staselig, flott bru og et landemerke for alle som kommer sørfra. Brua fortjener derfor et staselig navn.

Trønderbrura er et originalt navn som blir lagt merke til, og som passer til den helt spesielle utforminga. Skråstagene som bærer brua kan se ut som et brudeslep.

Ordspillet kan inspirere til mye trønderhumor og latter. Vi har mange trauste stedsnavn, men nå kan vi få et nytt tilskudd til tradisjonen med humoristiske stedsnavn.

Trønderbrura er dialekt, og vi tror alle trøndere har et positivt forhold til ordet.

Navnet er plukket ut blant 500 innsendte forslag på adressa.no, og var en av seks finalister. Hele 5597 har stemt, og Trønderbrura var klar vinner med over en tredjedel av stemmene. Når så mange allerede liker navnet tror vi at navnet kommer til å bli brukt.

Mange vil kalle nybrua for Sluppenbrua. Men Sluppenbrua skal bestå som gang- og sykkelbru, og den nye brua trenger et eget navn for å unngå misforståelser, f.eks i nødsituasjoner. Stedsnavnet Sluppen består, og det blir fortsatt gode muligheter for å kjøre «om Sluppen» for de som er glad i Sluppennavnet.

– Så ut som et brudeslep

Vinnerforslaget kom fra Lise Wiik. Hun mener brua er vakker som ei brud. – Jeg leste om brua og ønsket om navneforslag i avisa. Jeg ble inspirert av at det sto i teksten at det skulle bli ei staselig og flott bru. Da jeg så på bildet av brua tenkte jeg at den så ut som et brudeslep, og hva kan være mer staselig og flott enn ei trøndersk brud, skriver Wiik i begrunnelsen for navnet.

Skal godkjennes av Kartverket

Nå gjenstår det å sende inn navneforslaget til Trondheim kommune på høring, og deretter sende det til Kartverket for godkjenning. Navnekonsulentene i Språkrådet skal også uttale seg om navnevalget.

– Dette er et utradisjonelt navn, men vi har gode argumenter for at vi skal få beholde navnet, sier prosjektleder Almar Aronsen i Statens vegvesen.

Byggestart i 2016 – utsatt til 2019

Brua er med i handlingsplanen for Miljøpakken, men den endelige planen for brua er ennå ikke vedtatt av Stortinget eller Miljøpakken. Uavklart finansierintg førte til forisnket byggestart. Periodne 2016-2018 er forskjøvet til 2019-2021. Les mer om prosjektet Bru over Nidelva (ny bru på Sluppen).

Les om forslagene som ikke nådde opp på adressa.no:

Endeligbrua eller Tålmodighetsbrua?

Bli med og stem fram navnet på denne brua

Sommelbrua, Likar no eller Løssluppenbrua?

Snart kan du kjøre Trønderbrua på Sluppen