Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 22 september 2016

Lesetid: 5 min

Årets Fotgjengere – de går byen bedre

Miljøpakken har gjort stas på tre dedikerte fotgjengere.

Juryen har talt: Terje Storvik (60) er historiens første Årets Fotgjenger i Trondheim. Miljøpakken har kåret Solfrid Ramlo (48) og Odd J. Gunnes (61) til Fremragende Fotgjengere 2016.

De tre er like gode. Odd er den som går lengst med ca 500 mil i året, men Terje  – ansatt ved Sintef – utmerker seg i tillegg ved å spre kunnskap om alle fordelene ved å gå.

Hvorfor hedrer Miljøpakken fotgjengerne?
Fordi de representrerer de glemte hverdagsheltene i bytransporten.

Hver dag tilbakelegger det gående folket 140 000 turer i Trondheim. Det utgjør 27 prosent av alle reiser. De som går gjør byen triveligere. De kan også sørge for at vi klarer Bymiljøavtalens krav om nullvekst i personbiltrafikken. Den er verdt 3,76 milliarder kroner fram til 2023.

100 000 daglige bilturer i Trondheim er kortere enn 3 kilometer. Potensialet er med andre stort for å få flere til å gå mer og kjøre mindre. Spørreundersøkelser om antall bilturer er ett av tiltakene for å se om Trondheim oppnår målene i Bymiljøavtalen.

Om de tre vinnerne

Terje Storvik

Ble tent på gåing da Sintef tilbød ansatte måling av O2-opptak i 2010. Siden har 60 år gamle Terje Storvik gått O2-opptaket sitt opp til over 50 og den biologiske alderen ned til ca 20 år. Formen er som hos en veltrent ungdom – uten hardtrening.

Terje går blant annet til alle jobbmøter. Han praktiserer nyttegåing der andre kjører eller tar buss, og gikk naturligvis fra Sintef til Midtbyen for å ta imot premien fra Miljøpakken. Målet er å ligge på et snitt på ei mil til fots per dag.

Terje Storvik registrerer gåturene sine og har lest seg opp på forskning omkring gevinstene ved å gå. Derfor har såkalte fivefingershoes (også kalt barfotsko) vært standard fottøy hver dag året rundt siden 2013. Skoene gir de samme neuromotoriske fordelene som når du går barfot, men de beskytter mot ubehaget på grus og kald asfalt. Inspirasjonen fant han i boka «Born to run», skjønt Terje Storvik anbefaler å gå framfor å løpe fordi det gir helsegevinster uten å slite så hardt på kroppen. Årets Fotgjenger er en inspirasjonskilde og en kilde til kunnsap for andre. Han fronter gåing blant annet på jobben og i Trøndelag Dataforening.

Odd J. Gunnes
Odd GunnesBegynte for alvor å gå for å bli kjent i Trondheim etter 20 år borte fra byen. Siden har Odd gått. Går til og fra jobb mellom Tyholt og Lade hver dag, og tar gjerne om omvei via Ladestien på returen. Går til nesten alle gjøremål, også for å handle. Anslår at han ligger på 500 til 550 mil per år. Hadde bil før, men føler at han ikke trenger det lenger. Har heller ikke sykkel eller busskort. Dedikert fotgjenger, og en påminnelse om at du faktisk kan bruke beina i stedet for å ta en kort biltur.

Solfrid Ramlo
Klassisk hverdagsgåer som mange her mye å lære av. Hvorfor kjøre til jobb hvis du kan gå og få et bedre liv? Har gått til jobben nesten hver dag de siste årene i all slags vær, tar buss hjem. Turen fra Jakobsli gjennom Midtbyen til vestre del av Kongens gate tar ca en time. Det går an å gå bare du bestemmer deg. Solfrid sier:

Solfrid Ramlo– Jeg blir glad av å gå. Dette er timen jeg har for meg selv, enten til å høre på musikk eller bare tenke og bearbeide ting. Miljøgevinsten er en bonus.

 

Du har godt av å gå
30 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag tilsvarer en fottur på 2-3 kilometer. I snitt forlenger slik daglig bevegelse livet til folk med 3,25 gode leveår, ifølge Helsedirektoratet.

Gåing sparer samfunnet for enorme beløp . Den samfunnsøkonomiske gevinsten anslås til 52 kr. per kilometer. Odd J. Gunnes, som går ca 500 mil per år, tilfører i så fall fellesskapet en fordel på 260 000 kr. årlig.

Forskning viser at det å gå stimulerer hjernen, styrker hjertet, bedrer psyken, reduserer overvekt og er en skånsom aktivitet som er bra for ledd og skjelett. Mennesket er skapt for å gå.

Storvik sko