Prosjekter

Skrevet av: Hans Kringstad

Publisert: 07 januar 2020

Lesetid: 3 min

Abels Hus – bygd for syklister

Abels Hus i Teknobyen i Trondheim er et paradis for jobbsyklister.

Huseier KLP Eiendom får prisen Årets sykkelvennlige arbeidsplass 2019. Og KLP setter pris på syklende leietakere:

  • Søt musikk møter deg i parkeringskjelleren med 250 plasser.
  • I garderoben finner syklistene nye, rene håndklær hver uke.
  • Vaskestasjonen for tohjulinger er populær særlig blant de stadig flere vintersyklistene.

Godt for øret og humøret
– Kjøpesentrene spiller musikk for folk, og da tenkte vi at det passer like godt på sykkelparkeringa. Mange bruker tid her også, sier Steffen Ødegård, markedskoordinator og ildsjel for jobbsyklister i KLP Eiendom.

Delikat parkeringskjeller med musikk i Abels gate 9. Foto: KLP Eiendom.

Selskapet eier en rekke kontorbygg. Abels Hus rommer ca 400 arbeidstakere. Mer enn halvparten får plass til sykkelen sin i den delikate p-kjelleren. Sommers tid er det alltid fullt. Bruken øker også vinters tid, og på en vanlig vinterdag står gjerne 150-200 sykler parkert under bygget.

Rett ved sykkelveg
– Vi har en hovedeier som tenker langsiktig på miljø og lar oss bruke penger på gode tiltak. En viktig sykkeltrasé går tvers gjennom teknobyen, der vi har Abels Hus og tre andre bygg, så det ligger godt til rette for å satse her. I tillegg ser vi at leietakerne setter pris på et godt tilbud til syklistene. Folk sykler hit både fra Melhus og Ranheim, sier Ødegård.

Steffen Ødegård og Ruth Hege Falch Havdal i KLP Eiendom med vinnerstatuetten. Foto: Miljøpakken.

KLP Bygger sykkelkultur i Teknobyen. Mens det er avgiftsparkering for biler, byr man syklistene på et anstrøk av gratis luksus – med ladeskinne for elsykler, innendørs vaskestasjon for å skylle vekk salt og møkk, kontinuerlig hyggemusikk og flere dager hvert år med sykkelservice, kaffe og frukt.

Sykkel som kinderegg
Miljøpakken deler ut prisen for Årets sykkelvennlige arbeidsplass. Viktige kriterier er gode fasiliteter kombinert med aktiviteter for å fremme jobbsykling. De beste virksomhetene inspirerer andre.

Sykling til og fra arbeider er et dobbelt kinderegg: Fysisk aktivitet gir bedre helse, mindre sykefravær, økt trivsel og reduserte kostnader til areal for bilparkering. Dermed er det smart både for arbeidstaker og arbeidsgiver. I tillegg kutter syklistene bilkø i rushtida. Flere kommer fortere fram.

Jury og vinnere
I juryen sitter representanter for Miljøpakken, Næringsforeningen og Syklistenes Landsforening. Ved siden av årets vinner har Miljødirektoratet, Kjeldsberg Eiendom og Proserv oppnådd status som sykkelvennlige fyrtårn.

Følgende er kåret til Årets sykkelvennlige arbeidsplass tidligere:
Siemens
Svanholm
Trønderenergi
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag
Multiconsult
Skatteetaten

Abels Hus i Teknobyen nær Trondheim sentrum sett fra utsida. Foto: KLP Eiendom.