Prosjekter
Vintersyklist

Skrevet av: Daniel Flathagen

Publisert: 16 november 2021

Lesetid: 3 min

Støtter kjøp av piggdekk til sykkel

Miljøpakken ønsker enda flere vintersyklister, og gjentar nå fjorårssuksessen med piggdekkstøtte. OBS: Fristen er utløpt.

Sykle trygt på snø og is? Ja visst er det mulig!

Oppdatert 22.11.21:
Søknadsskjemaet er nå stengt. Alle søkere skal allerede ha mottatt svar på e-post. Sjekk spamfilteret ditt om du ikke har fått svar.

Bor du i Trondheim, Melhus, Malvik eller Stjørdal kan Miljøpakken nå dekke halvparten av kostnadene dine med å kjøpe og montere piggdekk på sykkelen (oppad begrenset til 1000 kroner). En halv million kroner er satt av til satsingen. Midlene vil bli tildelt etter først-til-mølla-prinsippet.

Dette må du gjøre – og i denne rekkefølgen:

 1. Søk om støtte.
 2. Få tilsagn om støtte. 
 3. Kjøp piggdekk og få disse påmontert sykkelen i butikken.
 4. Send kvittering og kontonummer til Miljøpakken innen tre uker etter du fikk tilsagn.

Et av hovedmålene til Miljøpakken er at personbiltrafikken i trondheimsområdet ikke skal øke selv om befolkningen øker. Hvis flere går, sykler og reiser kollektivt øker det fremkommeligheten til alle, også de som av ulike årsaker fortsatt må kjøre bil. Derfor tilrettelegger Miljøpakken også for å få flere syklister gjennom blant annet å bygge sykkelveier og investere i trafikksikkerhetstiltak – og støtte til piggdekk.

Hvorfor sykle om vinteren?

 • Vintersykling er billigere enn buss og bil – med eller uten støtte fra Miljøpakken.
 • Sykling får deg i god form. 
 • Har du elsykkel, får du mer igjen for investeringen ved å bruke den også om vinteren. Å sykle på litt tungt vinterføre går som en lek med litt hjelp fra en elmotor.

Gode erfaringer fra i fjor

I fjor ble det utbetalt støtte til i alt 410 personer. En spørreundersøkelse blant disse i etterkant viste at selv om 62 prosent av respondentene hadde syklet med piggdekk tidligere, var det kun 16 prosent som hadde piggdekk fra før. 99 prosent oppga at de ville fortsette med vintersykling. Det gir gode indikasjoner på at støtteordningen har bidratt til flere vintersyklister også på permanent basis.

Godt skodd syklist på vinterføre. Gamle bybro i Trondheim

Tips til deg som vil sykle om vinteren

 • Piggdekk gir godt veigrep og funker på all slags vinterføre.
 • Se og bli sett – bruk lys og refleks.
 • Kle deg godt og varmt, spesielt på hender og hode.
 • Spyl bort salt og sand når du kan.